Požadavky na práci stážisty ve Sněmovně jsou vysoké. Praxe navíc není placená

Student, který by chtěl být stážistou poslance, musí mluvit perfektně anglicky, orientovat se v politice a pracovat minimálně 20 hodin týdně. Bez honoráře.

i Zdroj fotografie: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR
                   

Dostat stáž v Poslanecké sněmovně může být pro mnoho studentů prestižní. Zájemce se ale musí připravit na to, že za svou práci nedostane žádnou odměnu. Vyplývá to z aktuální nabídky stáže do kanceláře předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové. „Zajímáte se o politiku a veřejné děni? Jste studentem oboru se zaměřením na mezinárodní vztahy a zahraniční politiku?“ stojí v úvodu inzerátu. Po pár řádcích je ale uvedena důležitá skutečnost, že jde o nehonorovanou praxi.

Nabídka Pekarové vyvolala velkou diskuzi

Právě na fakt, že na stáž ve Sněmovně jsou vyžadovány vysoké požadavky, a to bez ohodnocení, reagovali lidé na sociální síti Twitter. „Kteří studující mají podle Markéty Pekarové Adamové čas, zázemí a flexibilitu na několik měsíců neplaceného půlúvazku?“ reagovala Šárka Homfray, právnička Odborového svazu státních orgánů a organizací. K nabídce stáže se vyjádřil také jeden student, podle kterého je taková nabídka dostupná jen pro obyvatele Prahy s vlastním byldením a dobrým rodinným zázemím.

iZdroj fotografie: S vědomím Markéty Pekarové Adamové / Facebook
Markéta Pekarová Adamová

„Neplacené stáže, navíc v takovém rozsahu, jsou mor,“ napsal. Podle něj nejsou samotné zkušenosti adekvátní odměnou. Připomněl, že studenti kromě stáže musí také studovat, a zároveň ufinancovat byt a jídlo. Jak uvedl server iDnes, podle Pavla Houdka, právníka a instruktora sebeobrany, se dokonce jedná o nelegální praxi. Funguje to podle něj jen proto, že to dosud nikdo nikdy neřešil u soudu. V komentářích na Twitteru se objevil také názor, že stáž nedostane ten nejlepší, ale ten, kdo se nemusí při studiu sám živit.

Europoslanci stážisty oceňují i finančně

Součástí diskuze byly také vyjádření, které s neplacenou stáží souhlasí. „Nepochybně se Markéta Adamová Pekarová bez stážistky objede. Přidaná hodnota takové pozice je pro zaměstnavatele mizivá, její smysl je jinde,“ zněl jeden z argumentů. Neplacená stáž je ve Sněmovně běžnou praxí. Dokazuje to náborové video pro stáže v Poslanecké sněmovně. V něm zaznělo, že stážista poslance bude připravovat, třídit a analyzovat podklady pro jednání, vyhledávat návrhy zákonů nebo zpracovávat rešerše.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Evropský parlament

Za odpracovaných 80 až 120 hodin za semestr dostane certifikát o absolvování stáže. Naprosto jinak si cení stážisty v Evropském parlamentu. V rámci programu Schumanových stáží si mohou zájemci vybírat z nejrůznějších oblastí. Za pětiměsíční stáž dostávají příspěvek ve výši zhruba 1170 eur (28 665 korun). Stáže mohou nabízet také samotní europoslanci a následně studenty zaplatit z financí určených na parlamentní asistenci. Měsíční příspěvek pro stážistu činí od 800 do 1313 eur (19 600 až 31 170 korun).

Diskuze Vstoupit do diskuze
97 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články