Petici proti povinnému očkování podepsaly tisíce policistů, vojáků a hasičů. „Už nyní čelíme nátlaku,“ píší

V Česku působí v armádě a v policejních a hasičských sborech přes 70 tisíc příslušníků. Proočkovanost u sborů je kolem 76 procent, u vojáků dokonce 85 procent.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

K petici proti povinnému očkování profesních skupin proti koronaviru se připojilo 3 200 policistů, hasičů, záchranářů nebo vojáků. Uvedla to Iniciativa21 v tiskové zprávě s tím, že celkem petici podepsalo téměř 14 tisíc lidí. Povinná vakcinace podle ní může vést k odlivu profesionálu a ohrožení funkcí jednotlivých složek integrovaného záchranného systému (IZS). Portál ale při podpisu petice nevyžaduje žádné potvrzení totožnosti. Není tedy zcela jasné, kolik podpisů skutečně patří lidem z profesí, kterých se povinná vakcinace od března týká.

Nesplňuje parametry petice

U policie pracuje zhruba 40 tisíc příslušníků, u armády 23 tisíc a hasičů je přes 10 tisíc. Po druhé dávce očkování mělo na konci listopadu, podle mluvčí policejního prezidia Ireny Pilařové, 75,6 procenta policistů. V hasičském sboru je očkováno zhruba 76 procent lidí, v armádě zhruba 85 procent, píše iDnes. „Proočkovanost v našich řadách je daleko nad celostátním průměrem, absolutní většina z nás je mimo rizikové skupiny. Doposud jsme bez jakýchkoliv problémů vykonávali naši práci i bez očkování a hodláme v tom pokračovat i nadále,“ uvádí petice ISZ.

Problémem petice je podle majora Iva Zelinky ze 43. praporu chrudimských výsadkářů, že neověřuje totožnost těch, kteří ji podepsali. „Nikdo nemá tušení, kolik z těch podepsaných skutečně slouží v jakékoliv výše vyjmenované složce státu. Formulář nevyžaduje žádné potvrzení, nic,“ cituje vojáka CNN Prima News. Jiného názoru je policista David Pejřil, který je jedním z iniciátorů petice. Podle něj by se tak stejně mohlo pochybovat o pravosti lékařských titulů, které jsou uvedeny pod peticemi s opačným názorem.

Od policie by mohlo odejít 10 tisíc lidí

Vyhláška, která už vyšla ve Sbírce zákonů. Nová vláda avizovala, že ji upraví, protože nesouhlasí s povinností u seniorů. Policejní prezident Jan Švejdar, který odchází do civilu, v listopadu uvedl, že by policie mohla ztratit až 10 tisíc lidí, kteří dosud odmítají očkování proti covidu-19. „Nátlak na očkování působí již nyní. Někteří z členů IZS a ozbrojených sil se už rozhodli ukončit svůj služební nebo pracovní poměr,“ uvádí na webu iniciativa.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Vlastimil Válek

otevřeném dopise se iniciativa obrátila na Vlastimila Válka (TOP 09). „Vymáhat pod hrozbou ztráty zaměstnání očkování, jehož plošná aplikace nemá medicínský význam ani oporu v zákoně a odporuje přesvědčení dotyčného člověka, je daleko za hranicí etiky, morálky a dobré praxe v medicíně i prozíravé politiky. Bezprostředně tak hrozí, že odejdou vzdělaní, kvalifikovaní a práci oddaní odborníci za situace, kdy zdravotnictví je přetížené a trpí nedostatkem pracovníků,“ stojí v dopise.

Diskuze Vstoupit do diskuze
61 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články