Firma Pfizer slíbila, že je schopna upravit vakcínu tak, aby byla funkční i na nové varianty. Rychlost vývoje nové látky mnohé překvapí

Nová očkovací látka by měla být efektivnější proti variantě omikron i delta. Aktuálně výrobci zkoumají účinnost stávající vakcíny.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Již brzy by mělo být jasné, jak moc je současná vakcína účinná proti nové mutaci omikron. Společnost BioNTech už spustila laboratorní testy na variantu šířící se z Jihoafrické republiky. V případě, že se ukáže malá účinnost současné očkovací látky, je firma schopna zareagovat velmi rychle. Jak informuje server Echo24 společnost BioNTech je ve spolupráci s firmou Pfizer schopna vyvinout vylepšenou vakcínu v horizontu šesti týdnů.

AstraZeneca zkoumá mutaci v terénu

Nejpozději do sta dní pak jsou výrobci schopni dodat první dávky nové vakcíny až ke zdravotníkům. Podle oficiálního prohlášení se společnost BioNTech na podobnou situace připravila už před několika měsíci. Pozadu nezůstává ani firma Moderna, která už začala s testováním tří verzí existujících podpůrných variant proti nové mutaci omikron. Na základě výsledků testů je pak společnost schopna vyvinout specifickou posilovací dávku.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína

„Od začátku tvrdíme, že pokud chceme porazit pandemii, musíme být proaktivní v situacích, kdy se virus vyvíjí,“ prohlásil generální ředitel Moderny Stéphane Bancel. Situaci kolem varianty omikron chce společnost vyřešit co nejdříve. Podobně se vyjadřují také výrobci vakcín Johnson & Johnson a AstraZeneca. Druhá jmenovaná společnost podle informací serveru The Guardian zkoumá variantu omikron přímo na místě v Africe. Ve státech Botswana a Svahilsko sbírá vzorky. Tuto činnost považují zástupci AstraZenecy za klíčovou.

Omikron je zařazen mezi znepokojivé mutace

Na základě dat se pak společnost rozhodne, do jaké míry je nutné vyvíjet vylepšenou variantu jejich očkovací látky. Zda je nutné vyvinout vylepšenou verzi vakcíny, zkoumá aktuálně také výrobce jednodávkového očkování Johnson & Johnson. Nová varianta koronaviru B.1.1.529 byla Světovou zdravotnickou organizací (WHO) po konzultacích s odborníky zařazena mezi znepokojivé.

iZdroj fotografie: UNclimatechange / Creative Commons / CC BY-SA
Jednání WHO

Tedy do stejné kategorie, kde patří také varianta delta. Jedná se o mutace, které jsou prokazatelně vysoce nakažlivé, hůře se s nimi bojuje nebo mají za následek těžký průběh nemoci. WHO nejnovější variantě přiřadila písmeno omikron, přitom se zpočátku mluvilo v médiích o písmenu ný. Podle WHO počty výskytů nové mutace rostou téměř ve všech provinciích Jihoafrické republiky.

Diskuze Vstoupit do diskuze
123 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články