Pilulka proti covidu od Pfizeru dostala zelenou. Kdy bude lék v Česku?

Firma Pfizer kvůli výrobě paxlovidu rozšiřuje kapacity a plánuje letos vyrobit 120 milionů balení léku. USA už objednaly 20 milionů, Velká Británie 2,75 milionu a Česko 50 tisíc.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Do boje s covidem-19 vstupuje další hráč, tabletka paxlovid. Použití antivirální pilulky farmaceutické společnosti Pfizer, určené k léčbě koronaviru, v unijních státech schválila Evropská komise po doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky. Informovala o tom Stella Kyriakidesová, eurokomisařka pro zdravotnictví. Lék se tak může začít podávat v členských státech, včetně České republiky, která už dříve uvedla, že paxlovidu objednala 50 tisíc dávek.

Paxlovid pomůže před zahlcením nemocnic

Lék paxlovid by podle expertů mohl pomoci zmírňovat nápor na zdravotnická zařízení při koronavirových vlnách. Na rozdíl od ostatních léčiv, která se v současnosti používají proti covidu-19, se nepodává infuzí. Jde o tablety, takže je lidé mohou užívat sami doma. Podle lékové agentury může paxlovid u pacientů s covidem-19 zabránit závažnému průběhu onemocnění a hospitalizaci.

Podle Kyriakidesové je paxlovid účinný i proti nakažlivější koronavirové variantě omikron, která nyní domunije v Česku. Schválení léku klíčovým krokem k tomu, abychom občanům přinesli nejslibnější lék a také silnou druhou linii obrany proti pandemii po očkování,“ uvedla eurokomisařka pro zdravotnictví na svém twitterovém účtu.

Dvě látky ve dvou tabletách

Evropská léková agentura uvedla, že jde o vůbec první antivirový léčivý přípravek podávaný perorálně, který je v EU doporučen pro léčbu covidu-19. Obsahuje dvě účinné látky ve dvou různých tabletách. Látka PF-07321332 působí tak, že snižuje schopnost koronaviru množit se v těle, a ritonavir používaný při léčbě HIV zpomaluje rozpad PF-07321332, a prodlužuje tak účinnost léku. Odborníci doporučují, aby lék dostávali dospělí, kteří nepotřebují kyslík, a kterým hrozí větší riziko závažného průběhu onemocnění.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Výzkum léku

Paxlovid koncem prosince schválily úřady ve Spojených státech a v Británii, nicméně jeho dodávky jsou velmi omezené. Podle Novinek si Česko objednalo 50 tisíc dávek tohoto léku, kdy ale dorazí není zatím jasné. Firma Pfizer rozšiřuje výrobu a plánuje vybudovat, kvůli výrobě paxlovidu, nové kapacity ve Francii za skoro 600 milionů dolarů, píše Daily Mail. Letos chce farmaceutická společnost vyrobit 120 milionů balení tohoto léku. Spojené státy objednaly 20 milionů balení, Velká Británie 2,75 milionu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
61 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články