Po vyléčení z covidu mohou mít lidé zdravotní potíže měsíce. Někteří budou mít problémy do konce života

Tři měsíce po prodělání koronaviru mají podle studie Národního ústavu pro duševní zdraví problémy dva ze tří lidí. Vědci zmapovali přes 80 dlouhodobých následků nemoci.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Dlouhodobé zdravotní problémy po prodělání covidu-19 trápí mnohem více lidí, než se lékaři domnívali. V Česku se z nákazy vyléčilo více než 1,8 milionu lidí. Podle studie britských vědců drtivá většina lidí řekla, zdravotní potíže měli téměř tři čtvrtě roku po nemoci. Problémy hlásili mladí i starší pacienti, kteří se potýkali s výpadky paměti, rozmlženým viděním, třesem svalů, trpěli dezorientací, zhoršeným dýcháním nebo pískáním v uších. Vědci zmapovali přes 80 dlouhodobých následků.

Vyležel covid za dva dny

Lehký průběh koronavirového onemocnění měl jednačtyřicetiletý Michal Fejgl. „Jeden den jsem měl horečky, pak to hodně rychle ustupovalo. Po dvou dnech jsem se cítil zdravý,“ řekl iRozhlasu. Problémy ale teprve začaly. Potýkal se s nespavostí, bolestmi hlavy, únavou. Lékařské vyšetření ukázalo, že má nedostatek červených a bílých krvinek a výrazně se mu zkrátily svaly. Tři měsíce po prodělání covidu-19 mají problémy dva ze tří lidí, uvádí studie Národního ústavu pro duševní zdraví.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Izolace

Na poruchy čichu, chuti a na nespavost stěžují dvě třetiny respondentů. Únavu podle pozorování specialistů z královéhradecké nemocnice pociťuje po půl roce třetina pacientů. Problémy mají lidé i s dýcháním. Osmatřicetiletý Martin Bubeníček, který měl lehký průběh. Před nemocí uběhl za týden 70 kilometrů. „Po covidu jsem najednou měl problém vyjít schody,“ řekl serveru. Části lidí koronavir poškodil plíce, ale problémy s dýcháním mají podle pneumologa Mikuláše Skály i ti, kterým je nepoškodil. Změnili při covidu styl dýchání.

Budou mít následky celoživotně

Zhoršení zdravotního stavu nesou hůř mladší lidé. „Pro mladší lidi, kteří pracují a studují, je jakékoli, byť drobné zhoršení kognitivních schopností, strašný problém a daleko snáz si toho všimnou. Oproti tomu lidé, kteří nepracují, jsou v důchodu, tak nám říkali: ‚Myslela jsem si, že prostě jen stárnu a hloupnu.‘ Ale zpravidla i starší osoby popisují skokové zhoršení,“ sdělila serveru lékařka a výzkumnice z Národního ústavu pro duševní zdraví Tereza Dvořáková.

iZdroj fotografie: Pixabay
Pacient s covidem v nemocnici

Ani téměř dva roky od vypuknutí pandemie není úplně jasné, za jak dlouho potíže odezní. Lékaři předpokládají, že plicní i neurologické následky vymizí u lidí s lehčím průběhem covidu do roka. Horší je to s lidmi, kteří skončili s těžkým průběhem v nemocnici. „V královéhradecké nemocnici máme v péči i relativně mladé pacienty po tom nejextrémnějším průběhu nemoci covid-19, například po náhradě plicních funkcí mimotělním okysličováním, a ano, takoví pacienti mohou mít reziduální následky celoživotně,“ podotkl Skála.

Diskuze Vstoupit do diskuze
97 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články