Karanténa bez rozdílu. Očkovaní lidé přišli o další výhodu

Pravidla karantén se na základě metodického pokynu hlavní hygieničky opět mění. V případě rizikového kontaktu nepomůže očkování ani prodělání nemoci.

i Zdroj fotografie: Ivan Radic / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Nyní musí do karantény po rizikovém kontaktu všichni lidé bez výjimky. Týká se to tak i plně očkovaných osob, kteří onemocnění covid-19 prodělali v posledních 180 dnech. Nově se musí od pondělí také testovat všichni neočkovaní zdravotníci a pracovníci v sociálních službách. A to jednou týdně profesionálně odebraným antigenním testem, případně dvakrát týdně samotestem.

Pětidenní karanténu je možné zkrátit

Jak připomíná server Echo24, testování neočkovaných zdravotníků a pracovníků v sociálních službách se dosud týkalo jen zaměstnanců lůžkových zařízení. Od pondělí se povinně testují také všichni ostatní zaměstnanci. Firmy musí všem pracovníkům zajistit dvakrát týdně antigenní samotest. V případě pozitivního výsledku musí zaměstnanec nastoupit do pětidenní karantény. Zkrátit si ji může dobrovolným podstoupením PCR testu s negativním výsledkem.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Testování

Neočkovaní lidé si ale musí PCR v ceně 800 korun zaplatit sami, očkovaným je hrazen z veřejného zdravotní pojištění. Jak vyplývá z metodického pokynu hlavní hygieničky Pavly Svrčinové, pětidenní karanténa platí jen pro bezpříznakové osoby. V případě symptomů onemocnění covid-19, karanténu hygienici ukončí až dva dny poté, co příznaky odezní. Všem osobám, u kterých byla izolace ukončena je navíc doporučováno nosit po dobu dalších pěti dnů respirátor.

Počet hospitalizovaných nadále klesá

V Česku bylo v pondělí potvrzeno 20 270 nových nákaz covidem-19. Jedná se o skokový nárůst, protože před týdnem bylo pozitivních testů o 13 tisíc méně. Více nových denních případů přibylo naposled na začátku loňského prosince. Výrazně stouplo také incidenční číslo, tedy počet nových případů nákazy za posledních sedm dní na 100 tisíc obyvatel.

iZdroj fotografie: Unsplash
Nemocniční lůžko

Aktuální incidence je 799 nově nakažených, to je 121 více než o den dříve. Počet denních pozitivních testů roste podle očekávání, a to v důsledku šíření nakažlivější varianty omikron. Nová mutace aktuálně tvoří zhruba 80 procent všech nových nákaz. Pacientů v nemocnicích ale nadále ubývá. Aktuálně je hospitalizováno s koronavirem 1660 osob. To je zhruba o 800 méně než před týdnem.

Diskuze Vstoupit do diskuze
124 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články