Podle europoslance by zakladatelé firmy BioNTech měli být na bankovkách. „Zachránili spousty životů,“ řekl

Evropská centrální banka letos slaví 20 let od zavedení eurobankovek a euromincí. Chce proto změnit jejich současný vzhled, mohly by na nich být i dvě významné osobnosti.

i Zdroj fotografie: Atlantic Council
                   

Německý europoslanec Moritz Körner přišel s nápadem, aby se na nových eurobankovkách objevili zakladatelé společnosti BioNTech, která vyvinula jednu z vakcín proti covid-19. Na současných bankovkách jsou okna, portály a mosty z různých období, které nepředstavují žádné konkrétní místo ani památku. Od zavedení navíc prošly jen drobnou aktualizaci.

Na rozhodnutí je ještě čas

Körner navrhuje, aby Evropská centrální banka na jednu z bankovek vytiskla zakladatele firmy BioNTech Ugura Sahina a Özlem Türeciovou. Jejich společnost se ve spolupráci s firmou Pfizer podílela na vývoji dosud nejvyužívanější vakcíny proti covidu. Podle Körnera tak zachránili miliony lidských životů a zaslouží si proto být vidět, píší Seznam Zprávy. Změna podoby eurobankovek je ale stejně otázkou ještě několika let.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Evropská unie

Náměty se budou hledat i mezi občany eurozóny, tedy v zemích, kde se platí eurem. Motivy má poté vybrat vyvážená poradní skupina, ve které je každá z 19 zemí eurozóny zastoupena svým expertem. Mezi poradci převažují archeologové, historici, odborníci ze společenských věd, výtvarného umění i technologií. Podle prezidentky ECB Christine Lagardeové je po dvaceti letech čas vzhled bankovek změnit, aby více oslovovaly Evropany.

Körnerův návrh je první svého druhu v historii

Moritz Körner je prvním europoslancem, který podobný návrh učinil. „Klíčové osobnosti jako jsou například zakladatelé společnosti BioNTech Ugur Sahin and Özlem Türeciová by měly být pevnou součástí nové podoby evropské měny. Jejich práce zachránila životy milionů lidí,vysvětlil. Píše o tom i server Deutsche Welle. Zakladatelé BioNTechu jsou manželé a mají turecké kořeny. Türeciová se však narodila v Německu, její muž zde žije od svých čtyř let.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína

Jejich společnost vznikla v roce 2008 a sídlí v neměcké Mohuči. Ve spolupráci s Pfizerem vyvinuli klíčovou mRNA vakcínu, která pomáhá v boji proti šíření pandemie koronaviru po celém světě. Eurem se v současnosti platí v 19 zemích z 27 členů Evropské unie. Část rozhodování bude také na občanech unie, kteří budou moci v dotazníkovém šetření napsat, jak by měly nové bankovky vypadat.

Diskuze Vstoupit do diskuze
83 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články