Podle imunologa Thona mohou posilující dávky vakcíny onkologicky nemocným pacientům uškodit. Vysvětlil proč

Před očkováním posilující dávkou vakcíny onkologicky nemocných a pacientů s roztroušenou sklerózou, by jim prý měly být změřeny protilátky.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Epidemie koronaviru v Česku znovu výrazně roste. Vláda apeluje na očkování, které má podle údajů ministerstva zdravotnictví zhruba 63 procent populace. Imunilog Vojtěch Thon však varuje před podáváním třetích posilujících dávek vakcín onkologicky nemocným a lidem s roztroušenou sklerózou. Tito pacienti patří od začátku pandemie do takzvané rizikové skupiny, která byla přednostně očkována. Vakcinaci pro lidi s rakovinou doporučuje i Česká vakcinologická společnost.

Měření protilátek je efektivnější

O tom, zda podávat vakcínu by měl podle imunologa rozhodnout lékař, který zná zdravotní stav pacienta nejlépe. Předcházet by mu mělo změření protilátek. „Když zjistíte, že člověk nemá v séru protilátky, a podáte vakcínu, tak víte, že mu nezpůsobíte nežádoucí účinek toho typu, že by zareagoval generalizovanou sérovou nemocí. Toto je bezpečný přístup,“ cituje Thona Echo24. Měření protilátek před volbami prosazoval současný ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Kvůli variantě omikron o to už neusiluje.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování důchodců

Podle Thona je měření protilátek efektivnější než neustálé testování a očkování dalšími dávkami. „Pokud bych měl kohokoli opakovaně vakcinovat, je před tím důležité změřit protilátky a vyhodnotit je. Když bude mít vysoké protilátky v séru a pacient by obdržel další dávku vakcíny, způsobí si generalizovanou sérovou nemoc. To je důležité vědět i pro onkologické pacienty,“ vysvětlil. V Česku je podle serveru asi 600 tisíc pacientů, kteří se setkali s rakovinou, a 22 tisíc, kteří trpí roztroušenou sklerózou.

Špatně naočkovaní skončili na JIP

Důležité je neočkovat v době, kdy epidemie sílí. „Pokud očkujete nesprávně v čase, kdy daný člověk již infekci má a ještě se neprojevila, a dostane do toho vakcínu, tak se to ještě násobí a zhoršuje. Pak hrozí přemrštěná imunitní reakce, protože tou vakcínou nastimulujete imunitní systém a současně už jej stimuluje i samotný virus. Máme právě takto špatně naočkované pacienty, kteří skončili i na JIP a s postižením orgánů. Může jít i o zánětlivé stavy, jako je postižení srdce, osrdečníku nebo postižení plic,“ varoval Thon.

iZdroj fotografie: Pixabay
Vědkyně

Imunolog také vyzval onkology a neurology, aby nevysazovali svým pacientům léky. „Onkologický pacient nebo pacient s autoimunitním onemocněním má léčbu z důvodu svého základního onemocnění, která imunitní systém tlumí. Tím se jedná také o proticovidovou léčbu,“ uvedl. Před čtvrtým a dalším podáváním vakcín proti covidu-19 varovala i Evropská léková agentura, protože by mohly imunitu oslabit, napsala agentura Reuters.

Diskuze Vstoupit do diskuze
129 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články