Podniky chystají velké propouštění zaměstnanců. Kde je situace nejhorší?

S koncem roku přišla znepokojivá zpráva. Řada firem po celé republice totiž ohlásila hromadné propouštění. Stovky lidí se tak teď bojí, že přijdou o práci.

i Zdroj fotografie: Pixnio
                   

Čeští zaměstnavatelé oznámili, že budou na konci roku propouštět stovky lidí. Naopak v prvním čtvrtletí roku 2022 plánují zaměstnance ve velkém nabírat. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti Manpower, který proběhl mezi 505 zaměstnavateli v soukromém i veřejném sektoru.

Propouštění ke konci roku hlásí další firmy

Úřad práce České republiky eviduje přes desítku firem, které jejich pracovníky budou muset opustit. „Ke konci listopadu letošního roku nahlásilo záměr hromadného propouštění v celé ČR celkem 11 zaměstnavatelů. Tento krok by se mohl v následujících měsících dotknout 852 jejich zaměstnanců,“ řekla pro TN mluvčí úřadu Kateřina Beránková. Nejvíce se propouštění týká pracovníků v oblasti prodeje, strojírenských dělníků a řidičů.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zaměstnanci

I přesto se však situace na trhu práce oproti předchozímu měsíci zlepšila. Počty lidí bez práce navíc klesají také v porovnání s loňským rokem. Počet zaměstnavatelů meziměsíčně i meziročně klesl. Počet propouštěných zaměstnanců se meziměsíčně (o 721) i meziročně (o 2698) snížil,“ uvedla k tomu mluvčí Úřadu práce Beránková. Více propouštět než nabírat se bude příští rok, a to v neziskovém sektoru.

Nejhorší situace je v Praze

Podle krajů by se o práci měli nejvíce bát zaměstnanci z Prahy, tam záměr hromadného propouštění ohlásily čtyři firmy, dotknout se má 304 lidí. Vážná situace je také na jižní Moravě, kde může dostat výpověď 130 pracovníků ze tří podniků. Dobře na tom není ani kraj Olomoucký, tam se tři firmy chystají připravit o práci 114 svých zaměstnanců. Naopak dobrá situace je ve Zlínském kraji. Tam bude propouštět jen jedna firma, o práci přijdou dva zaměstnanci.

iZdroj fotografie: Pixabay
Dělník

O které profese je zájem řekl pro TN Viktor Najmon, který je generálním ředitelem Úřadu práce: „Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o zaměstnance převážně v technických a dělnických profesích. Dlouhodobá poptávka je po kvalifikovaných řemeslnících. Pokud jde o turistickou sezónu, s rozjezdem té zimní zaměstnavatelé vyčkávají. Podstatné pro ně je, jak se bude dále vyvíjet epidemická situace a jaká budou v této souvislosti platit bezpečnostní opatření.“ Experti však očekávají, že se situace na trhu práce znovu zhorší.

Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články