Policie má v hledáčku muže, kterého kvůli vážnému zdravotnímu stavu prezident Zeman omilostnil. Dál podniká

Prezidentská milost zastavila stíhání olomouckého podnikatele za krácení daní se škodou 9,7 milionu korun. Hlava státu mu odpustila i podmínečný trest za řízení v opilosti.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

V případu muže, kterému kvůli vážné nemoci udělil milost prezident Miloš Zeman, začala policie podnikat úkony trestního řízení. Podle Aleše Cimbaly, mluvčího pražského městského státního zastupitelství zatím nebyl nikdo obviněný. „Národní centrálou proti organizovanému zločinu byly zahájeny dne 18. ledna 2022 úkony trestního řízení. Trestní řízení je vedeno proti neznámé osobě,“ cituje Cimbalu iDnes. Muž nadále podniká, dříve měl krátit daně.

Zatím není nikdo obviněný

Trestní řízení dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2. Podrobněji o věci nebude prozatím informovat, protože přípravné řízení je neveřejné. Slouží k objasnění a prověření skutečností, že byl spáchán trestný čin. „Žádná osoba tedy v současné době obviněna nebyla. Případná otázka sdělení obvinění konkrétní osobě přichází v úvahu až po skončení prověřování,“ uvedl Cimbala.

Mužem, kterého prezident omilostnil loni 14. září, tedy v den kdy byl na osm dní přijat do Ústřední vojenské nemocnice, byl podle iRozhlasu olomoucký podnikatel Pavel Podroužek. Hrad k tomu tehdy uvedl, že muž trpí závažným chronickým onemocněním několika životně důležitých orgánů, a to až na hranici jejich selhávání. Napsal také, že „tato onemocnění jej ve svém souhrnu mohou ohrozit na životě“. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka prezident vycházel ze zdravotních zpráv.

Ve vedení šesti firem

Podroužek se podle serveru od roku 2019 dostal do vedení šesti firem a jednu ze společností nechal zapsat do obchodního rejstříku deset dní po omilostnění. Šlo o českou pobočku společnosti EPI Private bank. Její mateřská firma sídlí v Dominikánské republice. Z notářského zápisu uloženého ve sbírce listin dokonce vyplývá, že v dubnu 2019 daňový ráj navštívil, aby firmu zapsal do tamního rejstříku, napsal iRozhlas.

Prezident zastavil stíhání Podroužka za krácení daní se škodou 9,7 milionu korun. Navíc mu odpustil podmínku za řízení v opilosti. „Pro mě to bylo obrovské překvapení, dál se k tomu vyjadřovat nebudu,“ řekl serveru Podroužek. O žádosti o milost prý ani nevěděl, podala ji jeho matka. „Když jsem vylezl z nemocnice, řekli mi tři čtvrtě roku, a to bylo řečeno nadneseně, ale já si řekl, že se postavím znovu na nohy,“ dodal. Abolici spolupodepsal tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO).

Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články