V centru Prahy se popíjelo a tančilo ještě nad ránem. Podle budoucího ministra vnitra musí policie v kontrolách přitvrdit

Kontroly dodržování opatření proti šíření nemoci covid-19 odhalily desítky porušení. Podle budoucího ministra vnitra Víta Rakušana policie musí razantněji vymáhat peněžní pokuty.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Dodržování vládní opatření proti šíření koronavirové nákazy kontrolují policisté po celé republice. Celoplošná opatření platí v Česku od 26. listopadu. Je zakázáno pořádání vánočních trhů, mezi 22:00 a 05:00 hodinou musí být uzavřeny restaurace, bary a kluby. Na kulturní nebo sportovní akce bude může maximálně 1000 sedících lidí.  V centru Prahy si provozovatelé hospod a barů s nařízením příliš nepářou. Podle budoucího ministra vnitra Víta Rakušana se musí přitvrdit.

Diskotéka jela ještě ve dvě ráno

Pražští policisté zkontrolovali v noci sobotu přes deset podniků v centru hlavního města. „Hlídky zjistily desítky porušení,“ citují policejní mluvčí Violetu Siřišťovou Novinky. Přestože by restaurace a bary měly být od 22:00 zavřené, v mnoha provozovnách se zdržovali hosté i po jedenácté hodině večer. Několik desítek lidí policejní hlídka odhalila také na diskotéce ještě ve dvě hodiny ráno.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Diskotéka

„Většina těchto porušení byla oznámena na příslušný správní orgán nebo byla vyřešena na místě v příkazním řízení,“ řekla Siřišťová. Kontroly se podle ní provádějí v běžném výkonu hlídkové služby. Během dne se zaměřují na dodržování protiepidemických nařízení v metru a na trzích. Mluvčí dodala, že kontroly budou pokračovat také v následujících dnech.

Musí se přitvrdit

Společné hlídky policistů a příslušníků cizinecké policie kontrolovaly třeba pražské Havelské tržiště na Starém Městě. Cizinecká policii řešila povolení k pobytu či pracovní smlouvy.  Podobné akce nejsou podle Siřišťové neobvyklé. „Kontrolovali jsme dodržování současně platných vládních nařízení, ale i to, zda trhovci mají platné pobyty,“ řekla iDnesu s tím, že policisté během páteční kontroly zajistili jednu osobu, která nedisponovala pracovní smlouvou.

iZdroj fotografie: Česká pirátská strana / Creative Commons / CC BY-SA
Vít Rakušan

Covidové kontroly by měly být podle budoucího ministra vnitra Víta Rakušana tvrdší. Lidovkám řekl, že nemá moc smysl pokračovat v „salámové metodě“ přidávání dalších a dalších opatření. Místo toho musí razantněji vymáhat ta současná, píše server. „Jsme ve fázi, kdy musíme od pouhých domluv přejít k udělování pokut,“ řekl Rakušan. Podle serveru policie eviduje od začátku listopadu přes 163 tisíc kontrol, 5200 případů pochybení a pouze ve 400 případech udělila pokutu. Podle Rakušana prohřešků muselo být víc.

Diskuze Vstoupit do diskuze
92 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články