Policisté jsou proti povinnému očkování. Vysvětlili proč

Jak vymáhat povinné očkování nikdo bezpečnostním složkám nesdělil. Podle policistů je důležité vědět to co nejdříve.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Z bezpečnostních složek zní různé názory na povinnou vakcinaci. Určitá část policistů nesouhlasí. „Podle mě současná ani budoucí vláda nemá jasno, jak to s touto vyhláškou bude. Samozřejmě je nyní platná a účinná bude od března. Nicméně my budeme usilovat, aby byla zrušena a očkování zůstalo na bázi dobrovolnosti,“ citovaly Novinky předsedu Nezávislého odborového svazu Policie ČR (NOS PČR) Tomáše Machoviče.

Vymáhání novely

Zdůraznil, že NOS nařízení zatím nepadne. „Některá sdružení a politické strany avizovaly, že žalobu podají. Přijde nám nadbytečné, aby novelu soudně řešilo 30 subjektů najednou,“ vysvětlil přednosta. Ačkoliv nyní novela vstoupila v platnost, její vymáhání stále bezpečnostním sborům nebylo sděleno. Podle Machoviče je důležité vědět, jak vyhláška bude aplikována, kvůli možné diskusi o osudu příslušníků, kteří se odmítnou naočkovat.

iZdroj Fotografie: s vědomím Tomáše Machoviče / Facebook
Tomáš Machovič

„Doposud není jasný postup, jak vymáhat očkování či jak penalizovat strážníky, kteří povinné očkování odmítnou. Nezbývá než vyčkat do obdržení takového výkladového stanoviska,“ řekl Jindřich Machů mluvčí ostravské městské policie. Podle Machoviče by totiž přicházelo v úvahu odmítače zařadit na místa, kde by se nesetkávali s veřejností, jako například na centrální sklady.

„Důležité je udělat průzkum mezi příslušníky, aby byly zjištěny důvody, proč se nechtějí očkovat a zda je možné je nějakým způsobem k vakcíně motivovat. Takovému zjišťování fandí i předseda STAN a budoucí ministr vnitra Vít Rakušan, se kterým jsme o vyhlášce krátce hovořili,“ oznámil Machovič. Zároveň řekl, „Máme proočkováno 83 procent, takže by se mělo spíše zaměřit na zbytek populace, která naočkována není a ne na policii,“ citoval iDNES Machoviče.

Pozitivní pohled na povinnou vakcinaci

Doplnil, že někteří policisté čekají na uplynutí 180denní ochranné lhůty po prodělání onemocnění či na nový typ vakcíny. Některé sbory ale vyhlášku podporují. Mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Rudolf Kramář uvedl, že vedení hasičů vnímá povinné očkování pro příslušníky jako pozitivní krok, který významným způsobem podpoří zvládání pandemie.

iZdroj fotografie: Unsplash
Vakcinace

„Ohledně některých aplikačních nejasností týkajících se realizace očkování svolal první náměstek ministra vnitra jednání na úrovni ministerstva vnitra. To by mělo proběhnout příští týden,“ avizoval Kramář.

Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články