Poslanci mají znovu na stole Čapí hnízdo a kauzu Opencard. Budou potřetí rozhodovat o vydání Babiše i Svobody

Na scénu se vrací dvě letité kauzy, a to Čapí hnízdo a Opencard. Členové mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny ČR budou rozhodovat v následujících týdnech.

i Zdroj fotografie: Uživatel Richenza / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Kauza Čapí hnízdo se zase vrací na scénu. Poslanci mandátového a imunitního výboru si prošli spis, který jim začátkem prosince doručilo Městské státní zastupitelství v Praze. V následujících týdnech by měli hlasovat, zda doporučí sněmovně vydat k trestnímu stíhání expremiéra Andreje Babiše. Bude to už potřetí, co o tom dolní parlamentní komora bude rozhodovat. Potřetí zároveň bude jednat o vydání někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobody. Ten čelí stíhání v kauze Opencard.

Stíhání bylo několikrát zastaveno

Poprvé v kauze údajného dotačního podvodu sněmovna hlasovala na podzim 2017. Babiše k trestnímu stíhání vydala. O několik týdnů později však byly parlamentní volby, ve kterých byl znovu zvolen poslancem a imunita mu byla obnovena. Státní zástupce musel znovu požádat zákonodárný sbor a v lednu 2018 poslanci znovu Babiše vydali. Podle serveru Echo24 bylo jeho stíhání v roce 2019 dokonce zastaveno, dokud jej neobnovil tehdejší nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch ani do letošních parlamentních voleb spis neuzavřel a po volbách Babiš znovu získal imunitu. Sněmovna tedy bude rozhodovat už o třetím vydání. Poslanci mandátového a imunitního výboru by se měli rozhodnout v průběhu ledna. Na jednání výboru si zároveň pozvali Šarocha. Sněmovna by o vydání Babiše měla rozhodovat na schůzi, která začíná 18. ledna. Vedle Babiše má výbor na stole i vydání poslance Bohuslava Svobody, který je vyšetřován v kauze Opencard.

Výbor chce s poslanci mluvit

„Někteří členové s nimi mohou chtít hovořit, ale oni nemusejí přijít. Není to jejich povinnost. A to všechno bychom chtěli, a na tom jsme se všichni shodli, mít v lednu za sebou. To znamená, všechny ty rozhovory by měly proběhnout tak, aby Poslanecká sněmovna mohla nejpozději v únoru rozhodnout,“ cituje šéfku výboru Helenu Válkovou server. V kauze padesátimilionového dotačního podvodu Čapí hnízdo je vedle Babiše obviněna i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Babiš od začátku tvrdí, že je nevinný.

iBohuslav Svoboda

V kauze Opencard byl Bohuslav Svoboda jako bývalý pražský primátor obviněn z toho, že bez výběrového řízení uzavřel smlouvu týkající se elektronické karty na MHD, píše iRozhlas. Poprvé sněmovna Svobodu vydala v roce 2014 a soud mu uložil podmínku. Svoboda se odvolal, jenže ve volbách svůj poslanecký mandát opět. I on tak získal novou imunitu. Svoboda se brání, že kauzu zdědil po exprimátorovi Pavlu Bémovi a vzhledem k uzavřeným smlouvám nemohl postupovat jinak.

Diskuze Vstoupit do diskuze
87 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články