Poslancům se už po volbách nechce do zmrazení svých platů. Na jakou částku si ve výsledku přijdou?

Když nová sněmovna návrh na zmrazení platů smete, přijde si od příštího roku prezident na 321 000 Kč, premiér a šéfové obou komor parlamentu na 258 600 Kč měsíčně.

i Zdroj fotografie: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR
                   

Zmrazení platů politiků je zase ve hře, ale velké podpory budoucí vládní koalice se zřejmě nedočká. Ústavním činitelům tak v průměru stoupnou od nového roku platy o 11 tisíc korun. Přitom před sněmovními volbami dolní parlamentní komora napříč stranami vládní novelu o zmrazení platů vrcholných politiků schválila. Neprošla ale senátem. Jeho veto nová povolební sněmovna už přehlasovat nemůže. Předloha tedy spadla pod stůl. Opětovně navrhuje zmrazit platy politiků na pět let dosluhující premiér Andrej Babiš.

Uspořilo by se 727 milionů

„Nárůst platů představitelů státní moci, který od roku 2022 přinese zákonnou úpravou daný automatický valorizační mechanismus, nelze považovat za přijatelný,“ uvádí se ve zdůvodnění Babišova návrhu, který dostali poslanci. Za současné zákonné situace se platy ústavních činitelů zvýší od ledna zhruba o šest procent. Premiér ale nemá ve sněmovně podporu, přestože před volbami si poslanci zmrazení platů odsouhlasili a nikdo nebyl proti. Podle propočtů by se tak celkem uspořilo 727 milionů korun.

Poslanci budoucí vládní pětikoalice jsou k návrhu chladní. „Návrh podpořím, pokud jeho součástí bude i zrušení miliardových příjmů Andreje Babiše ze státních zakázek, dotací, podpor a investičních pobídek, jinak je to akt bohapustého pokrytectví. Za ušetřené miliardy bych valorizoval nejnižší důchody seniorů a umořil část státního dluhu,“ napsal CNN Prima News šéf pirátských poslanců Jakub Michálek. V podobném duchu se vyjádřila i jeho stranická kolegyně, místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová.

Je to vrchol pokrytectví

„Považuji to za populistický návrh, který je součástí populistické kampaně Andreje Babiše. Nic jiného v tom nevidím. Letos byly zmrazené platy. Když si představím, že budou zmražené pět let, představme si, jaký by byl skokový nárůst za pět let. To by bylo třeba o 30 procent. Je to nešťastné,“ cituje televize šéfa poslanců ODS a kandidáta na ministra financí Zbyňka Stanjuru. Stejný návrh na zmrazení platů však před říjnovými volbami podpořili poslanci všech stran. Stanjura prý na jednání sněmovny tehdy nebyl.

Že by návrh byl populistický odmítla končící ministryně financí z ANO Alena Schillerová. „Vznikající vláda mluví o tom, že chce zmrazit platy ve veřejném sektoru. Učitelům nedáme 3,5 procenta. A sami si necháme vzrůst platy o šest procent? To přece není normální. Je to vrchol pokrytectví,“ řekla. Základní měsíční plat poslance je nyní 90 800 Kč, od příštího roku pokud zmrazení neprojde, stoupne na 96 300 Kč. U prezidenta na 321 000 Kč, u ministrů na 183 700 Kč, u premiéra a předsedů sněmovny a senátu 258 600 Kč měsíčně.

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články