Poslední rok v prezidentském křesle Zeman neplánuje zahraniční cesty. Ovčáček vysvětlil proč

Končící pandemický rok nebyl pro prezidenta z těch nejzdařilejších. Od jara je na kolečkovém křesle, skončil v nemocnici a skupina politiků ho chtěla zbavit pravomocí.

i Zdroj fotografie: Kancelář prezidenta republiky
                   

Na ostříleného politického matadora Miloše Zemana čeká poslední rok ve funkci prezidenta. Volba nové hlavy státu se bude konat na jaře 2023 a Zeman už kandidovat nemůže. Právě končící rok nebyl pro prezidenta snadný. Na jaře začal používat vozík a na podzim opakovaně skončil v nemocniční péči. Část politiků v čele s šéfem Senátu Milošem Vystrčilem hovořila o aktivaci ústavního článku 66, čímž by mu odebrali prezidentské pravomoci. Zeman se uzdravil, a přestože dostal covid-19, stihl jmenovat novou vládu.

Dohánění restů, žádná Čína

Zeman hodlá v novém roce dohánět resty, které se nakupily kvůli epidemické situaci. „Přípravu zahraničních cest a návštěv pana prezidenta ovlivňují dvě zásadní okolnosti: je to stále pandemická situace, která má na zahraniční aktivity všech státníků dopad již řadu měsíců, a je to samozřejmě také zdraví pana prezidenta,“ cituje mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka iDnes. Přestože Zeman plánoval, že se v roce 2022 vydá do Čínské lidové republiky, cesta se pravděpodobně neuskuteční.

iZdroj fotografie: Pražský hrad
Miloš Zeman s první dámou

„Vzhledem ke zdravotním omezením pana prezidenta, jemuž lékaři nedoporučují létat obzvláště na delší trasy, předpokládáme, že se bude jednat převážně o jednání v rámci oficiálních návštěv v ČR,“ sdělil Ovčáček. Zeman se bude snažit dohnat schůzky, které se musely odložit. „Máme zájem o uskutečnění setkání se zahraničními partnery pana prezidenta, která byla kvůli pandemii odložena, konkrétně například jednání s prezidentkou Moldavska, prezidentem Bulharska, Izraele, Egypta, Itálie, Srbska, Švýcarska,“ řekl mluvčí.

Předsednictví EU

Zda se prezident zúčastní mezinárodních setkání, není zatím jasné. Například v červnu se bude konat summit NATO v Madridu a na podzim summit prezidentů Visegrádské čtyřky. V zahraničně politických vztazích spoléhá na to, že Česko bude předsedat radě Evropské unii. „Specifickou příležitost k zahraničním kontaktům bude představovat i naše předsednictví v EU ve druhé polovině roku. I zde bude pan prezident v rámci výše zmíněných omezení aktivní,“ poznamenal pro server Ovčáček.

Zeman bude spolupracovat s kabinetem Petra Fialy. Lze očekávat koordinaci s novou vládou ČR, zejména v souvislosti s plánovanými četnějšími setkáními pana prezidenta s panem premiérem,“ prohlásil mluvčí. Hlavu státu letos zejména v první polovině roku provázely i kontroverze. Třeba, když prosazoval ruskou vakcínu Sputnik a rozporuplně hovořil o kauze Vrbětice. V CNN Prima News se nevhodně vyjádřil o transgender lidech, i to vyvolalo poprask.

Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články