Potvrzeno: Účinnost vakcín proti covidu rapidně klesá už po půl roce. O kolik přesně?

Účinnost vakcín proti covidu po půl roce klesá na minimum. Odborníci doporučují interval mezi druhou a třetí dávkou zkrátit na pět měsíců.

i Zdroj fotografie: Unsplash
                   

Na tuto skutečnost upozornil Roman Chlíbek, předseda vakcinologické společnosti, který sestavuje poradní tým pro budoucího ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. Řešením by bylo, kdyby se přeočkování zrychlilo. Centrální řídící tým se bude tento týden zabývat zkrácením intervalu na pět měsíců od druhé dávky. Informoval o tom server Echo24.

Zkrácení intervalu doporučil i lékový ústav

V současnosti je odstup mezi druhou a třetí dávkou vakcíny půl roku. Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová k tomu říká: „Ve stanovisku jsme shrnuli data z dostupných studií. Rozhodnutí je však zcela na ministerstvu zdravotnictví, které se samozřejmě může řídit i doporučeními od dalších odborníků.“ Lékový ústav doporučil, aby se interval pro třetí dávku zkrátil na pět měsíců.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína

Na to, že postupem času se účinnost vakcín snižuje, experti poukazují už delší dobu. „Podle předběžné analýzy českých dat po půlroce klesá účinnost druhé dávky proti covidu u všech vakcín k 60 procentům, po tři čtvrtě roce pod 50 procent,“ oznámil na twitteru Chlíbek. Je přesvědčen, že posilující třetí dávky zvyšují účinnost očkování na 90 procent.

Zájem o očkování v Česku po zpřísnění stoupá

Premiér v demisi Andrej Babiš ve svém internetovém pořadu Čau lidi řekl, že pro lidi od 60 let a chronicky nemocné bude od 1. prosince možné přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu už po pěti měsících od ukončené vakcinace. Nyní je interval půl roku. Dokončené očkování má v Česku 6,2 milionu lidí. Třetí dávku zatím dostalo zhruba 621 tisíc obyvatel. Babiš oznámil, že se bude snažit, aby byla posilující dávka co nejdříve i pro další věkové kategorie.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Očkovací centrum

Poté, co se od 22. listopadu zpřísnila opatření proti šíření koronaviru a neočkovaní a ti, kteří covid neprodělali v posledním půl roce, nesmějí do restaurací, ani na hromadné akce, zvýšil se zájem o očkování. Epidemiologická situace se v České republice v posledních týdnech rychle zhoršuje a padají rekordy v počtu nových nákaz. Například za sobotu přibylo 14 402 pozotivních, což je nejvíce za volný den od začátku epidemie.

Diskuze Vstoupit do diskuze
89 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články