Apríl jihomoravského hejtmana: Svým žertovným tweetem nachytal i Českou televizi

Hejtman Jihomoravského kraj oznámil, že už nebude kandidovat v krajských volbách a bude náměstkem ministra vnitra. Zprávu odvysílala i Česká televize.

i Zdroj fotografie: S vědomím Jana Grolicha / Facebook
                   

Úspěšný aprílový žert. Tak by se dal označit příspěvek jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) na sociální síti Twitter. „V letošních podzimních volbách nebudu kandidovat na hejtmana. Dostal jsem nabídku od Víta Rakušana, která se neodmítá,“ cituje jeho oznámení server Echo24. Grolich ve svém příspěvku z 1. dubna dále uvedl, že se rozhodl vzít místo náměstka na Ministerstvu vnitra pro křížovou komunikaci.

Lidovci mají apríl zřejmě rádi

Celé oznámení ale bylo vymyšlené a ze strany hejtmana se jednalo jen o aprílový žert. Prvním signálem toho byla skutečnost, že letos na podzim se nekonají volby do krajů, ale do obecních zastupitelstev. Příspěvek ale vzala za pravdivý Česká televize, která informaci odvysílala v poledních zprávách. Jejím redaktorům se následně Grolich omluvil.

„Já vím, že to většina z vás pochopila, ale pro jistotu – je to blbost. Omlouvám se do ČT24 a když se s kolegy, co to odvysílali, uvidím, tak se přihlaste. Máte u mě víno jako bolestné,“ napsal později ke svému příspěvku jihomoravský hejtman. Ostatní politici měli v aprílový den více nápadné žerty. Například Grolichův lidovecký kolega europoslanec Tomáš Zdechovský na sociální síti Twitter oznámil svou kandidaturu na prezidenta republiky.

Žertů jsou plné sociální sítě

„Nastal ten správný čas, Česko si konečně zaslouží slušného prezidenta,“ uvedl europoslanec. Dále napsal, že se k takovému kroku rozhodl po vzoru Karla Janečka. Jeho oznámení zmátlo už menší část veřejnosti. Přesto raději nakonec Zdechovský vše uvedl na pravou míru a oznámil, že se jednalo pouze o aprílový žert.

Zavtipkoval si také senátor za STAN Zdeněk Hraba, který oznámil, že podal přihlášku do Pirátské strany. Jak informuje server iDnes, v jeho žertu pokračoval také šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Ten uvedl, že byl Hraba do strany přijat. „Má teď za úkol urychleně prosadit Istanbulskou úmluvu proti násilí na ženách a rovné manželství pro páry stejného pohlaví dle našeho programu,“ napsal Michálek na sociální síti Twitter.

Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články