Vojtěchova vyhláška plánuje s povinným očkováním lidí. Koho přesně se bude týkat?

Vakcinologové nesouhlasí s povinným očkováním lidí starších 60 let. Naopak u vybraných profesních skupin ho považují za nejvýznamnější součást preventivních opatření.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Vyhlášku o povinném očkování proti covidu-19 pro vybrané skupiny obyvatel poslalo ministerstvo zdravotnictví do legislativní rady vlády. Ve Sbírce zákonů by měla vyjít příští týden. Podle končícího šéfa resortu Adama Vojtěcha má povinné očkování začít v březnu 2022. Týkat se bude seniorů nad 60 let věku i některých profesí. Vyhláška doplňuje zákon o ochraně veřejného zdraví. Ten už povinné očkování obsahuje u jedenácti nemocí, jako jsou například spalničky, dětská obrna nebo tetanus.

Nenavštěvujte se na Mikuláše

Povinné očkování proti covidu-19 se bude týkat lidí starších 60 let, zdravotníků a mediků, vojáků a členů ozbrojených složek, policistů a strážníků, profesionálních i dobrovolných hasičů a pracovníků v sociálních službách. Ministr zopakoval, že jedinou cestou z koronavirové krize je očkování. „Když se podíváme na vyjádření evropských politiků, tak je jasné, že Evropa se obrací k povinné vakcinaci proti covid-19. Česko by mělo jít rovněž touto cestou. Vyhlášku budeme navrhovat, jak byla připravována,“ cituje Vojtěcha TN.

iZdroj fotografie: Unsplash
Očkování

Přestože podle údajů resortu počty nakažených koronavirem mírně klesají, čtvrteční počet byl osmý nejvyšší za dobu epidemie od března 2020. Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška virová nálož v populaci zůstává extrémně vysoká. Vojtěch dodal, že nedoporučuje, aby se na Mikuláše lidé setkávali. „Já bych vzhledem k situaci, kde se nacházíme, nedoporučoval, aby se tyto návštěvy v rodinách odehrávaly. Představují riziko. Nesporně nepředpokládám, že by Mikuláš, čert a anděl nosili respirátory,“ řekl.

Očkování nebude problém

Některé profese se povinně očkují už nyní. Například složky integrovaného záchranného systému se očkují proti žloutence typu A a B nebo proti vzteklině v laboratořích, kde se s jejími viry pracuje, uvedla ČT.  Potíže by tak u těchto složek nemusely být ani s vakcínou proti covidu-19. „Já si myslím, že to rozhodně nebude problém. Podle toho, jak vnímám diskuzi mezi našimi členy, tak většina dobrovolných hasičů je naočkovaná,“ řekl šéf Asociace velitelů jednotek dobrovolných hasičů Tadeáš Hlinka.

Povinné očkování lidí starších 60 let se nelíbí České vakcinologické společnosti JEP. „Ano bez očkováni to nepůjde. Motivace a argumenty pro seniory jsou jasné, mělo by to jít i bez povinnosti, která se těžko bude vymáhat, napsal na Twitteru šéf společnosti vakcinologů Roman Chlíbek. Problém naopak nemá se zavedením povinnosti vakcinace pro určité profese. „Zavedení profesního očkování u vybraných skupin považujeme za nejvýznamnější součást preventivních opatření profesionálů v době pandemie,“ dodal Chlíbek.

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články