Co všechno může dělat vláda v demisi během nouzového stavu?

Vláda již potřetí vyhlásila kvůli covidové situaci nouzový stav. Může během něho může vyhlašovat nařízení, která by za normálního stavu nemohla platit.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Vzhledem ke zhoršujícímu se stavu v Česku se rozhodla vláda vyhlásit nouzový stav a také nové restrikce. Platit bude minimálně po dobu třiceti dnů. Během nouzového stavu má vláda pravomoci, které běžně nemá. CNN Prima NEWS shrnula, co vše může vláda během tohoto období.

Omezení svobody občanů

V České republice bude nouzový stav platit od půlnoci 26. listopadu. Během tohoto období se Česko řídí krizovým zákonem a zodpovědnost spadá hlavně na Ústřední krizový štáb a ministerstvo vnitra. Po vyhlášení musí vláda informovat Sněmovnu, která ho může zrušit.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Nákupy během pandemie

Vláda smí stav vyhlásit jen na třicet dní, prodloužit ho může jen se souhlasem Sněmovny. Během nouzového stavu může vláda omezit svobodu pohybu občanů, shromažďovací právo i užívací právo majetku. Omezit může také podnikání a další oblasti života.

Možnost zapojení studentů

Poslední nouzový stav byl vyhlášen 5. října 2020 a trval celkově 254 dní. Skončil tedy 11. dubna 2021. Vláda nařídila celostátní lockdown, uzavřela obchody a služby. Co nás vše čeká tentokrát, není zatím jasné. Andrej Babiš prozatím odmítá přísný lockdown jako loni. Nouzový stav také umožňuje zjednodušit nákup pomůcek a umožňuje zapojit studenty.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Nemocnice

Vláda vyhlásila nejen nouzový stav, ale také nová opatření. Byla zakázána konzumace alkoholu na veřejnosti. Byly také zakázány všechny adventní trhy a omezena provozní doba restaurací. Omezen byl také počet účastníků sportovních a kulturních akcí. Vánoce tak opět budou v omezeném režimu, otázkou je, jak přísné restrikce budou.

Diskuze Vstoupit do diskuze
116 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články