Přednosta nemocnice Duška se vyjádřil k povinnému očkování. Podle něj hrají peníze v rychlém schvalování vakcín největší roli

Přednosta vinohradské nemocnice František Duška vysvětlil, jakým způsobem se schvalují vakcíny. Odpůrcům vakcinace také vyvrátil některé názory.

i Zdroj fotografie: S vědomím 3. LF UK / Twitter
                   

Třídávkové schéma očkování proti koronaviru bylo předvídatelné, sdělil přednosta ARO a JIP vinohradské nemocnice František Duška. Přednosta se také vyjádřil, jakým způsobem se schvalují koronavirové vakcíny na evropské úrovni.

Duškovy apely

Duška vyzval veřejnost, aby se před blížícími se vánočními svátky nechala očkovat třetí dávkou a ideálně se před návštěvami rodin nechali otestovat. „Než pojedete za svou babičkou, která ještě nedostala třetí dávku, nechte se, prosím, otestovat.“ I přes ustupující epidemii v Česku, mají nemocnice stále plné ruce práce. „Neklesá nám relativní pozitivita testů a už vůbec nám neklesají hospitalizace a hospitalizace s těžkým průběhem,“ citují Lidovky Duška.

Obstrukce s vakcínou

Duška se vyjádřil k povinnému očkování, o kterém se v poslední době často diskutuje. Zmínil v souvislosti s tímto tématem několik bodů, proč by se měl nechat naočkovat zbytek populace. „Jsem pro, aby se vakcinace proti covidu-19 zařadilo mezi povinná očkování. I odpůrci říkali, že když to ten stát nedá povinně, tak asi ta vakcína nebude úplně spolehlivá a nechtějí za to převzít odpovědnost. Mohlo by to přimět tedy určité procento populace k tomu, aby se nechalo očkovat,“ vysvětlil Duška.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Dokumenty

Někteří odpůrci očkování totiž často argumentují tím, že se vakcína schválila příliš rychle a tvrdí, že dané preparáty nejsou dostatečně otestované ani bezpečné. Přednosta ARO a JIP vinohradské nemocnice ve vysílání však tyto názory vyvrátil. „Když registrujete normální lék v neemergentním režimu, jsou tam fáze postupného zkoušení. Mezi nimi jsou dlouhé přestávky, kdy vědci shánějí peníze. Pak přinesou ke schválení tlustý balík dokumentů,“ citoval iDNES přednostu. Vakcína proti covidu si však žádala odlišný přístup.

„U vakcín proti nemoci COVID-19 byla ale situace dramaticky odlišná v tom, že za těchto pandemických situací je připraven plán na tzv. rolling rewiev (v překladu postupné přezkoumání preparátu). Vlády hned několika zemí do výzkumu vakcín nalily velké množství peněz, a to proces enormně zrychlilo,“ vysvětlil Duška.

Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články