Preference politických stran byly během roku jako na houpačce. Jak to ovlivnila pandemie?

Politické boje byly letos vyhrocenější kvůli parlamentním volbám. Ty nakonec vyhrála koalice Spolu. Podpora politických subjektů se ale v průběhu měsíců velmi proměňovala.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Na konci loňského roku trendy v preferencích voličů předznamenaly vývoj v dalších měsících. Jak zavzpomínal server iDnes největším skokanem byla koalice Pirátů a Starostů. Oběma stranám tohoto uskupení se podařilo během roku 2020 téměř zdvojnásobit počet voličů a v průzkumech ohrožovali první hnutí ANO. Volební model loni v listopadu přisuzoval hnutí ANO 28,5 procenta hlasů, Piráti měli 14 a hnutí STAN 10,5. Stejně jako ODS, která během roku 2020 zaznamenala pokles. Následně se středopravicové strany rozhodly spojit.

Vznik koalic zamíchal průzkumy

Spolupráci 9. prosince 2020 oznámili občanští demokraté, TOP 09 a KDU-ČSL. Konzervativní koalice si dala název Spolu. Pro spojení sil kvůli volbám se rozhodla také Pirátská strana se Starosty. Koalice PirSTAN podepsala koaliční smlouvu 21. ledna. Lednové průzkumy veřejného mínění stále ještě přisuzovaly vítězství hnutí ANO. Rychle se ale vše otočilo. Už na konci února ztrácelo hnutí Andreje Babiše ve volebním modelu tři procenta na první koalici PirSTAN, které bylo přisuzováno 29,5 procenta. Koalice Spolu pak měla 19,5 procentní podporu voličů.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Lídři PirSTAN

Bylo to poprvé po téměř šesti letech, kdy hnutí ANO nebylo v průzkumech první. Březnový průzkum vedení koalice PirSTAN potvrdil. S téměř třicetiprocentním ziskem měli Piráti se Starosty před hnutím ANO 6,5 procentní náskok. Koalice Spolu ztrácela 11 procent. Právě modely průzkumů z počátku roku byly pro Andreje Babiše důvodem, proč se ve své volební strategii negativně zaměřil právě na Piráty. Za vzestupem koalice PirSTAN přitom podle odborníků mohla nedostatečně řešená pandemie ze strany vládnoucího hnutí ANO a ČSSD.

V létě narostla podpora Spolu

Nálada ve společnosti se ale rychle změnila. Na začátku léta se do vedení dostalo znovu hnutí ANO. Koalice PirSTAN ztrácela šest procent a klesla dokonce na třetí místo. Na druhou příčku se posunula koalice Spolu. Hnutí ANO začalo sílit své výpady proti Pirátům. Ti si navíc naběhli se svou nepříliš povedenou grafickou kampaní. Tento boj nakonec byl nejvíce prospěšný pro koalici Spolu, které během letních prázdnin stoupaly preference.

iZdroj fotografie: TOP09
Koalice Spolu

V září bylo prvenství přisuzováno ještě hnutí ANO, ale náskok před koalicí Spolu se zmenšoval. Podle expertů měl hlavně lídr koalice Petr Fiala dobrý závěr předvolební kampaně. To způsobilo přelití hlasů od koalice PirSTAN. Volby nakonec vyhrála koalice Spolu se ziskem 27,7 procent hlasů, druhé ANO zaostalo jen o šest desetin. Piráti a Starostové získali jen 15,6 procenta. Jak informuje ČT24 i povolební listopadový průzkum ukazuje vyrovnanou podporu voličů hnutí ANO a koalice Spolu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
58 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články