Pozitivní tenista Djokovič vědomě chodil na akce bez roušky a objímal se s dětmi

Kauza dramatického příletu tenisové jedničky Novaka Djokoviče na úvodní grandslam sezony v Melbourne nekončí. Dnes se rozhodne, zda si na turnaji vůbec zahraje.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Devítinásobný šampion tenisového Australian Open Novak Djokovič uspěl u soudu s odvoláním proti deportaci, kterou mu nařídily australské úřady a bude moci obhajovat titul. Víza mu tamní úřady zrušily kvůli zpochybnění schválené výjimky z očkování proti koronaviru. Soud víza světové jedničky obnovil, dostal zpátky pas a mohl opustit detenční hotel, kde byl od čtvrtka uzavřen a poprvé si i zatrénoval. Česká tenistka Romana Voráčová má ale smůlu a je zpátky v Česku.

Objímal se s dětmi bez roušky

Zda světová jednička na grandslamovém turnaji opravdu nastoupí, není jisté. Víza mu ještě může odebrat ministr pro imigraci Alex Hawke. Rozhodnout má v úterý. Víza mu soud obnovil poté, co právníci Djokoviče předložili dokument, podle kterého neočkovaný tenista byl na covid-19 pozitivně testovaný 16. prosince 2021. Tím splnil podmínky pro udělení zdravotní výjimky pro start na prvním grandslamu sezóny.

Výjimka může být udělena po prodělání covidu-19 v posledních šesti měsících. Dlouho se spekulovalo, jestli je Djokovič očkovaný, on sám se k tomu nevyjadřoval. Výsledky testu tenisové jedničky z 16. prosince zveřejnil na sociálních sítích novinář Ben Rothenberg z deníku New York Times. U sportovních hvězd typu Djokoviče se svět běžně hned dozví, že se nakazily. Kolem srbského tenisty bylo ticho.

Problémy měla i Voráčová

Až po jeho dramatickém příletu do Melbourne se ukázalo, že měl být před necelým měsícem pozitivně testovaný na covid-19. Podle dokumentu měl být na PCR testu 16. prosince ve 13 hodin a výsledek se dozvěděl zhruba o sedm hodin později, uvedla CNN Prima News s tím, že to je právě problém. V té době totiž tenisová světová jednička navštěvovala veřejné akce. Třeba 17. prosince se bez roušky objevil na setkání s dětmi pořádaném srbským tenisovým svazem. S některými z dětí se objímal.

O den později byl zase na fotografování pro francouzský deník L’Equipe. Další test 22. prosince už měl Djokovič negativní. O úvodní australský grandslam sezony v Austrálii přijde česká tenistka Romana Voráčová, která se dostala do podobných problémů jako Djokovič. Úřady jí zrušily vízum po týdenním pobytu v zemi. I ona měla zdravotní výjimku z očkování, protože nedávno nemoc prodělala, napsal Sport s tím, že proti rozhodnutí se neodvolala a vrátila se zpět do Česka.

Diskuze Vstoupit do diskuze
103 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články