Prezident jmenoval jedenáctku rektorů. Autorovi Ovčáčka čtveráčka odmítl podat ruku. „Naše univerzity nejsou příliš úspěšné, jejich úroveň klesá,“ řekl Zeman

Rektoři by měli usilovat o zvýšení prestiže českých vysokých škol, které si podle Miloše Zemana v mezinárodním žebříčku srovnání univerzit nevedou příliš dobře.

i Zdroj fotografie: Kancelář prezidenta republiky
                   

Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě jedenáct rektorů vysokých škol. Během ceremoniálu Zeman odmítl podat ruku rektorovi brněnské Janáčkovy akademie muzických umění Petru Michálkovi, autorovi kabaretu Ovčáček čtveráček. Na úroveň českých univerzit má prezident kritický pohled. S dcerou Kateřinou také na Hradě předali Fondu ohrožených dětí Klokánek šek na 1,4 milionu korun z prezidentského nadačního fondu.

Univerzity nejsou moc úspěšné

Jmenování univerzitních rektorů se uskutečnilo na Hradě, kam se prezident po pěti měsících vrátil z lánského zámku, kde o něj pečovaly po propuštění z nemocnice zdravotní sestry. Na jmenování jich celkem čekalo jedenáct, čtyři dosavadních a šestice nových. „Já se znepokojením sleduji, že v mezinárodních žebříčcích není většina našich univerzit příliš úspěšná, a někdy má dokonce klesající úroveň,“ řekl Zeman. Rektoři by podle něho měli usilovat o zvýšení prestiže škol.

 „Milá paní rektorko, v případě Univerzity Karlovy je slabý argument, že jste o něco lepší než univerzita v Oregonu, a bylo by dobré, kdyby prestiž slavné Univerzity Karlovy pod vaším vedením vzrostla,“ prohlásil směrem k Mileně Králíčkové. Dodal, že se to týká i dalších vysokých škol. Rektorovi JAMU, který je i autorem satirického divadelního představení Ovčáček čtveráček, Zeman nepodal ruku. Michálkův kabaret se trefuje do některých představitelů Hradu, zejména do mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Listiny převzalo deset rektorů

Jmenovací listiny převzalo deset rektorů. Vojtěch Adam z Mendelovy univerzity v Brně se ceremoniálu kvůli nemoci nezúčastnil. Hrad mu pošle listinu poštou. „Když jsem četl toto jméno, tak byla iluze deja vu, a domníval jsem se, že jde o dalšího uchazeče o ministerstvo zdravotnictví. Není tomu tak, nicméně tato kombinace jmen se vyskytuje jednou, maximálně dvakrát za tisíc let,“ vtipkoval prezident. Adam podle iDnesu čelí podezření, že chyboval v několika odborných článcích a končící rektorka Danuše Nerudová mu doporučila rezignovat. 

Staronovými rektory jsou Petr Sklenička z České zemědělské univerzity v Praze, Vojtěch Petráček z Českého vysokého učení technického v Praze, Miroslav Brzezina z Technické univerzity Liberec, Alois Nečas z Veterinární univerzity Brno. Novými rektory jsou Králíčková na Univerzitě Karlově, Maria Topolčanská na Akademii výtvarných umění v Praze, Libor Čapek na Univerzitě Pardubice, Ladislav Janíček na Vysokém učení technickém v Brně, Petr Dvořák na Vysoké škole ekonomické, Adam na Mendelově univerzitě v Brně a Michálek na JAMU.

Diskuze Vstoupit do diskuze
75 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články