Přeživší koronaviru po několika dnech v nemocnici vyzývá k očkování. Muž popsal, co strašného zažil

Nemohl spát, měl halucinace a žízeň. I takhle popsal svou zkušenost na oddělení ARO pacient, který po nákaze covidem-19 skončil ve vážném stavu v nemocnici.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Petr se v nemocnici probudil ve chvíli, kdy byl stále ve vážném stavu a připojený na přístrojích. Jak popisuje server Blesk muž se tak nemohl hýbat ani mluvit. Z nemocničního prostředí dokonce dostal halucinace. Petr popsal, že pacienti s koronavirem se na noc fixují do velmi nepříjemné polohy na boku, ve které se těžce usíná. Po několika týdnech v umělém spánku bylo navíc jeho tělo natolik oslabené, že se nedokázal pohnout.

Mrtvého muže dali do bílého pytle

K tomu mu bylo horko od peřin, i když tam ležel skoro nahý. Kvůli hadičkám v krku nedokázal pořádně ani pohnout hlavou, a tak mu čas na postcoviddovém ARO přišel pořád stejný. Nezbývalo mu nic jiného, než mnoho hodin upínat pohled do jednoho místa. Jediné, co odvádělo Petrovu pozornost byla zvuková signalizace pro lékaře. Ta upozorňuje, že s pacientem není něco v pořádku. To se podle výpovědi Petra stává pětkrát až desetkrát za hodinu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Márnice

Během jeho hospitalizace dokonce došlo ke smrti jednoho pacienta. Šlo o muže, který ležel vedle něj a byl zhruba ve stejném věku. „Asi půl hodiny se dusil, doktoři i sestry dělali maximum, aby tu zůstal, ale na to jejich ‘dejchejte, zkuste se nadechnout’ bylo odpovědí jen chrčení. Pak jsem usnul,“ popsal Petr nepříjemnou zkušenost. Jakmile se probudil, viděl přes špatně zatažené závěsy, jak muže dávají do bílého pytle.

Čísla nakažených klesají

Petr se zmínil také o tom, že zažil během své hospitalizace halucinace. Z nedostatku tekutin mu například všechno připadalo jako něco k pití. „Ta pixla malinově červené barvy je určitě nějaká supr šťáva, co se míchá s vodou a kterou vám dají na pití, až vám jednou, za nějakejch cca 20 dalších bezesnejch nocí vytáhnou hadici z krku a daj konečně napít,“ svěřil se se svými myšlenkami. Jak později zjistil, to co považoval za pití, byl gel používaný na napojení hadice ke konečníku.

iZdroj fotografie: Unsplash
Antigenní test

Ve svém textu na sociálních sítích v závěru muž hlavně všechny vyzval, aby se nechali očkovat a vyjádřil poděkování zdravotníkům. Jak informuje server Novinky počty nově nakažených v Česku několikátý den za sebou klesají. Za neděli přibylo 6325 případů covidu-19. O týden dříve to bylo zhruba o tři tisíce pozitivních testů více. Nápor v nemocnicích je ale zatím stále vysoký. Hospitalizováno je s koronavirem aktuálně přes 6 tisíc pacientů, z toho více než tisíc lidí je ve vážném stavu. Každý den zemře sto lidí, u kterých byla prokázána nákaza covidem-19:

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články