Přijetí eura je pro Česko momentálně nevýhodné. Nový kabinet to ani nepodporuje. Co na to odborníci?

Česká republika momentálně nesplňuje podmínky přijetí euroměny. Přijetí by navíc znamenalo značné nevýhody pro veřejné finance.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pro Česko by přijetí eura nebylo výhodné, sdělily odborníci s tím, že by tuzemsko tak ztratilo samostatnou měnovou politiku České národní banky a stabilizační funkce samostatné české měny, navíc i aktuální stav veřejných financí. Dále je nejistý vývoj ekonomiky eurozóny po skončení pandemie koronaviru či politika Evropské banky.

Nesplněné podmínky pro přijetí eura

Z další stránky věci by však přijetí jednotné evropské měny snížilo transakční náklady podniků a úplně zrušilo riziko výkyvů kurzu koruny. Česká republika však aktuálně podle ekonomů neplní stanovené podmínky pro přijetí eura. Přijetí jednotné měny by tak bylo potřeba patřičně zvážit a načasovat. Navíc se jedná o politické rozhodnutí. Což nová vláda údajně neplánuje, protože to není pro zemi výhodné.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Inflace

„V současné době rizika a náklady výrazně převyšují potenciální přínosy. Debatu o přijetí eura by bylo možné otevřít v případě, pokud by Evropská centrální banka prokázala schopnost udržet inflaci pod kontrolou a pokud by byl dokončen koncept bankovní unie v podobě, která nezvýší rizika finanční nestability,“ citoval Forbes předsedkyni Národní rozpočtové rady Evu Zamrazilovou.

Dále je nutné odhadnout náklady, které by přijetí měny doprovázely české veřejné finance. „Zde vyvstává i hlavní domácí úkol ČR – nastavit strukturu veřejných financí tak, aby byly dlouhodobě udržitelné. Fiskální politika by po ztrátě vlastní měnové politiky a měnového kurzu zůstala prakticky jediným nástrojem pro stabilizaci celého národního hospodářství,“ uvedla Zamrazilová.

Přínosy přijetí eura

Výhody přijetí eura pro ekonomiku, která je silně provázaná s eurozónou, plynou z poklesu transakčních nákladů a vymazání kurzového rizika. „Tyto přínosy se během posledních patnácti let částečně snížily vlivem tzv. spontánní euroizace, tedy přechodem podniků na přímé transakce nebo úvěrování v eurech,“ doplnila předsedkyně. Vláda v této souvislosti plánuje umožnit firmám vést účetnictví a daňovou evidenci v eurech.

iZdroj fotografie: s vědomím Akcenta / Facebook
Analytik Miroslav Novák

Pro zavedení eura v ČR lze najít řadu argumentů pro i proti. V součtu by podle mě však zavedení eura v současnosti pro ČR nebylo přínosné, když makroekonomické nevýhody převažují nad mikroekonomickými přínosy. S přijetím eura by totiž česká ekonomika přišla o domácí nezávislou měnovou politiku a tím pádem i o kurzovou flexibilitu, která se již mnohokráte ukázala jako důležitý vyrovnávací mechanismus v krizovějších momentech,“ citovalo Echo24 analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka.

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články