Připlatíme si za potraviny! Inflace se kvůli drahé energii dostane až nad deset procent. Odborníci vysvětlili podrobnosti

Česká národní banka přišla s ne moc potěšující zprávou. Zdražování ani zdaleka nekončí. Tento rok se zvednou ceny prakticky u všeho.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Podle pracovního odhadu České národní banky (ČNB) se meziroční inflace v lednu zvýší zhruba na devět procent. Zároveň se ale nedá úplně vyloučit, že začátkem letošního roku může inflace až několik měsíců dosahovat i dvouciferných hodnot. Na konci roku už by se ale mohla situace zlepšit a zdražování by mohlo zpomalit.

Zdraží se prakticky všechno

Ve svém komentáři k prosincové inflaci to ve středu řekl ředitel sekce měnové ČNB Petr Král. „Podle současného pracovního odhadu bude lednový meziroční růst spotřebitelských cen činit zhruba devět procent. Tento odhad je přitom v současných podmínkách obestřen vysokou mírou nejistoty, když obvyklé přeceňování zboží a služeb může počátkem letošního roku vést vlivem celkově proinflačního makroekonomického klimatu k ještě vyššímu růstu cenové hladiny,“ uvedl pro Hospodářské noviny.

iZdroj fotografie: Pixabay
Nakupování

Ke zvýšení inflace by mohla přispět skutečnost, že regulované ceny začnou od ledna silně meziročně růst. „Dojde k tomu vlivem zdražení energií souvisejících s bydlením poté, co od ledna došlo k ukončení dočasného prominutí DPH na elektřinu a plyn. To zatím snižovalo celkovou inflaci o zhruba jeden procentní bod,“ vysvětlil. Prosincová inflace byla podle něj o jeden procentní bod vyšší, než odhadovala ČNB v prognóze, kterou vydala v listopadu.

Důchodci by si mohli opět přilepšit

Optimističtější je Tomáš Holub, který je členem bankovní rady ČNB. Podle něj by na konci roku zdražování mělo zpomalit. Nesouhlasí s ním však ekonom a investor Radovan Vávra, který pro TN uvedl: „Hrubá záplata udělá v ekonomice takové škody, z kterých se budeme lízat další tři roky. Rozumím, že nám všem chtěli poslat silný signál. Situace se ale zásadně změnila,“ doplnil.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Seniorka s rouškou

Vávra neočekává, že by třeba nemovitosti začaly zlevňovat. „Zhoršená přístupnost hypoték, která by měla ceny tlačit dolů, bude víc než vykompenzována zvýšenými náklady developerů,“ doplnil.

Zvýšená inflace ale také bude znamenat mimořádnou valorizaci důchodů. „Bude to velký zásah do státního rozpočtu,“ varuje Holub. Oproti plánu by měly být výdaje na důchody vyšší až o 17 miliard korun. „Důchody se zvýší o nárůst inflace. Zákon funguje tak, že pokud se cenová hladina zvýší o více než pět procent, musí se spustit mimořádná valorizace,“ vysvětlil Tomáš Holub a dodává: „Zvýšení těch důchodů by mělo být o pět procent nebo něco málo navíc.“

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články