Bude pro nás těžké vybrat zatáčku a všechno ustát, abychom se obešli bez bolestivých kroků, říká šéfka TOP 09

Zpřísnění koronavirových opatření, která by jednoznačně zvýhodňovala očkované občany, zatím není v plánu. Rušit zpoplatnění testů na covid-19 se ale budoucí vláda nechystá.

i Zdroj fotografie: TOP09
                   

Česko má před sebou náročné období. Zvednutí úrokové sazby centrální bankou zdraží peníze podnikům i lidem, kteří mají úvěry. Inflace vzrostla na 4,9 procenta a dál se bude zvyšovat zejména kvůli zvyšujícím se cenám energií. Na vzestupu je také epidemie covidu-19. Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, která se stane předsedkyní Poslanecké sněmovny, bude pro budoucí vládu koalic Spolu a PirSTAN obtížné situaci ustát.

Nepřitvrdí v opatřeních proti neočkovaným

V souvislosti s aktuální situací v Česku, kdy zdražují energie, sílí epidemie a roste inflace, Pekarová Adamová řekla, že nová vláda teď musí řešit to, co zavinila vláda odcházející. „Kvůli jejich nezodpovědnému chování se nezvládl covid a do velké míry také rychlý růst cen. Kdyby to mělo pokračovat v následujících čtyřech letech, náraz do zdi by byl obrovský. I tak bude velmi těžké zatáčku vybrat a všechno ustát tak, abychom se obešli bez bolestivých kroků,“ uvedla v rozhovoru pro Deník.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Testování na covid-19

Koalice Spolu dříve odmítala zpoplatnění testů na covid. Aktuálně však její lídr Petr Fiala říká, že je třeba nejprve počkat na dopady tohoto opatření. „Nám není vlastní politika ode zdi ke zdi. Nechceme dělat všechno opačně než ti před námi jen proto, že jsme s tím nepřišli my,“ reagovala šéfka TOP 09 s tím, že zpoplatnění testů nová vláda nechce rušit. Koalice prý zatím neuvažuje o tom, že by podobně jako Portugalsko nebo Francie přijala opatření, která by jednoznačně zvýhodňovala očkované občany.

Sáhne do zdravotního i sociálního pojištění

Pro budoucí vládu bude podle ní důležitým úkolem nastavit komunikaci s občany a zajistit, aby se přijímaná opatření příliš často neměnila. Lídři koalic Spolu i PirSTAN však již nyní rozdílně na veřejnosti mluví například o výši škrtů v rozpočtu na příští rok. „Na řešení rozpočtu a krocení deficitu na příští rok máme ustanovený tým, kde jsou experti za všechny strany. Právě proto jsem zdrženlivá v komentářích k receptu, kde a jak uspoříme,“ řekla Pekarová Adamová.  

iZdroj fotografie: Depositphotos

Nová vláda připouští zásahy do systémů sociálního a zdravotního pojištění. Podle šéfky TOP 09 má koalice velkou ambici provést důchodovou reformu. „Chceme lidem nabídnout příležitost, aby si spořili sami, ne jim zvyšovat odvody,“ řekla. Její stranický kolega a zřejmě i příští ministr zdravotnictví Vlastimil Válek uvedl, že za špičkové zdravotní služby se ve světě běžně připlácí. „V předvolebním programu koalice Spolu byla možnost většího připojištění na lepší péči. Na tom, jakou konkrétní podobu bude mít, se musíme dohodnout,“ dodala v rozhovoru Pekarová Adamová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články