Prodej zábavní pyrotechniky sklízí letos úspěch. Čeká nás však její zdražení

Obchodníci se zábavní pyrotechnikou v tuzemsku si chválí tržby. Údajně jsou lepší než před pandemií. V Německu naopak vláda zakázala zábavní pyrotechniku.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Prodeje zábavní pyrotechniky si obchodníci chválí, někde je poptávka vyšší než před pandemií. Nejvíce se v tuzemsku před novoročními oslavami kupují kompaktní ohňostroje, kde je jedna krabice naplněna několika střelami, které vytvoří skvostný světelný zážitek. Letos však není moc zboží na trhu, kvůli problémům s lodní dopravou z Číny.

Zase dražší oslavy

Dalšími aspekty je zdržení materiálu na výrobu, ale i přepravy. Celkově cena zábavní pyrotechniky vzrostla. Následující rok se předpokládá další nárůst okolo 30 procent. Podle jednatele společnosti Ohňostroje Krupička Václava Krupičky, je však o pyrotechniku zájem větší než předešlé roky, a to jak v prodejnách, tak na webových e-shopech. Krupička však problém s vykrytím poptávky zatím nemá.

iZdroj fotografie: Unsplash
Ohňostroj

„To se ale může změnit během pár dní, protože mnoho lidí odkládá pořízení tohoto sortimentu na den dva před Silvestrem,“ citoval web iDNES jednatele. Dále dodal, že někteří distributoři, kvůli zpožděným dodávkám dostanou zboží až o několik týdnů později. V internetovém obchodě Mall.cz evidují stejné prodeje jako minulý rok. Větší zájem přišel až v polovině prosince, dále pak toto pondělí. Většina zákazníků Mall.cz pořizuje barevné dělobuchy, utratí zhruba tisícovku.

Němci mají zákaz, pyrotechniku pašují z ČR

Zábavní pyrotechnika se dělí na několik kategorií. Kategorie F4 je nejvíce nebezpečná, takové výrobky mohou použít pouze lidé s osvědčením o odborné způsobilosti pro zacházení s pyrotechnickými výrobky. Do nižší kategorie F3, která je charakterizována středně velkým stupněm nebezpečí, patří takové produkty, které si mohou koupit pouze osoby starší 21 let. Výrobky z první kategorie, si můžou pořídit už náctiletí nad 15 let. Co se skupiny F2 týče, je o něco málo nebezpečnější, a proto si ji mohou pořídit plnoleté osoby.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Ohňostroj

„Ruce pryč od zakázaných ohňostrojů,“ varují plakáty na hranicích Německa s Českem. Letos jsou kontroly jejího dovozu ještě přísnější. „Prodej pyrotechniky je letos v Německu zakázaný. V rámci pandemického zákona to nařídila federální vláda,“ citovala Česká televize Reinharda Maschewskiho z tiskového oddělení spolkové policie. Minulý týden na Pomezí policie zabavila čtyřem mužům z Bádenska-Württemberska 55 kilogramů zábavní pyrotechniky, kterou nakoupili v Česku.

Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články