Nekupujte živé kapry, apeluje na Čechy zoologická zahrada. Podle ní ryby v kádích trpí

Kapr je součástí štědrovečerní večeře téměř v každé české domácnosti. Táborská zoo ale upozorňuje na utrpení živých kaprů.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Kádě plné živých kaprů jsou typickým obrázkem předvánočního období v českých městech. To by se ale mohlo v příštích letech změnit, pokud lidé vyslyší výzvu od vedení zoologické zahrady v Táboře. To na lidi apeluje, aby živé kapry nekupovali. Nejen letos, ale i v letech následujících. Jak informuje Nova Táborská zoo svou výzvu zveřejnila na sociální síti Facebook.

Kapři neskutečně trpí

„Jako každý rok, i letos vás žádáme, nekupujte živé kapry. Ryby totiž neskutečně trpí a je velmi smutné, že tomuto utrpení často musí přihlížet i malé děti,“ stojí ve statusu. Jak vedení zoologické zahrady dále vysvětluje, pro ryby je velmi náročný i samotný nešetrný převoz na místo prodeje. Kapři trpí také tím, že je v kádích velké množství ryb.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Kapr

Zoo zmiňuje také nevhodnou manipulaci, kdy lidé kapra domů přenášejí jen v tašce, ve které se bez vody dusí. Pokud toto všechno ryba přežije, čeká ji nakonec vana plná vody s chlórem. Tato látka kaprům může poškodit nejen kůži ale také nervovou soustavu. Lidé navíc kaprům napustí vodu o několik stupňů teplejší, než měli ve venkovní kádi, a tak přichází teplotní šok.

Prodej živých ryb má skončit

Tím ale utrpení kaprů kvůli Štědrovečerní večeři nekončí. Zoo v Táboře poukazuje také na fakt, že velká část lidí neví, jak rybu správně zabít, a tak kapři kvůli tomu umírají velmi dlouho. Na konci celého příspěvku na sociální síti Facebook pak vedení zoologické zahrady vyzývá lidi, aby se přidali k otevřenému dopisu adresovanému novému ministrovi zemědělství.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mrtvé ryby

Tím by se měl stát zástupce KDU-ČSL Zdeněk Nekula. Autoři dopisu šéfa resortu žádají, aby předvánoční nešetrnou manipulaci s rybami ukončil. Dopis upozorňuje, že prodej ryb v živém stavu je týrání a nemá v 21. století mít své místo. Výzva odkazuje také na odbornou studii České zemědělské univerzity, která utrpení kaprů potvrzuje. Otevřený dopis ministrovi zemědělství už podepsalo téměř tisíc lidí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články