Zájem o očkování proti covidu klesá. Roste tak počet prošlých vakcín určených k likvidaci

Epidemie koronaviru je na ústupu a s tím klesá i zájem lidí o očkování. Velká očkovací centra tak řeší, co s nevyužitými vakcínami. Další dávky neobjednávají ani praktici.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Za čtvrtek bylo v Česku potvrzeno 4982 pozitivních případů covidu-19. To je o 1500 méně než před týdnem. Navíc jde o první všední den v letošním roce, kdy byl nárůst nákaz menší než 5 tisíc případů. Jak informuje server iRozhlas, s ustupující koronavirovou pandemií klesá také zájem o očkování proti onemocnění covid-19. Kvůli tomu se tak zvyšuje počet vakcín, které je nutné zlikvidovat.

Každý den méně zájemců

Například v Plzeňském kraji bylo od začátku roku zničeno 8300 dávek, což je více než za loňský rok, kdy jich bylo zlikvidováno 7835. Počet lidí, kteří se nechávají očkovat navíc nadále klesá. Na přelomu února a března byla denně podána vakcína zhruba 200 lidem. Podle statistik kraje je takových zájemců nyní jen asi stovka denně. Likvidaci vakcín potvrdila i mluvčí plzeňského hejtmanství Eva Mertlová.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

„Nejčastějšími důvody likvidace jsou nedostavení se pacienta nebo prošlá expirace nebo uskladnění většího množství vakcíny, které nemohl uskladnit stát, a proto si je rozdělily kraje mezi sebou,“ vysvětlila. Přebytků se zbavuje také Fakultní nemocnice v Plzni, která 46 dávek poslala do spalovny v souladu se zákonem o léčivech. Zájem o očkování klesá nejen v centrech a v nemocnicích, ale také u praktických lékařů.

Očkování letos i v lékárnách?

Někteří z nich tak přestávají vakcínu podávat. „22. února jsem podali poslední vakcínu a do té doby už neočkujeme,“ uvedla sestřička v ordinaci praktické lékařky ve Stříbře Zuzany Šímové. Podle ní se najde jen jeden zájemce za dva týdny. Dávky vakcíny jsou ale balené po šesti, což situaci komplikuje. S nezájmem se setkává také praktický lékař Michael Dimitrov, který je zároveň předsedou sdružení praktických lékařů.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování u praktiků

Aktuálně má 24 dávek vakcíny s expirací na konci měsíce, ale žádného zájemce. S očkováním ale přestat nehodlá. Jak informuje ČTK, v budoucnu přitom nebudou zřejmě praktičtí lékaři jediní, kteří budou moci očkovat proti covidu-19. Vládní novela o ochraně veřejného zdraví počítá s tím, že bude možné letos podávat vakcínu také v zubních ordinacích nebo v lékárnách. Návrh vzniklý za bývalého kabinetu prošel Sněmovnou v úvodním kole a nyní ho bude posuzovat zdravotnický výbor.

Diskuze Vstoupit do diskuze
58 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články