Chřipcovid už se objevil i v Evropě. „Flurona“ byla zaznamenána v oblíbené dovolenkové destinaci

První případ pacienta, který onemocněl zároveň covidem-19 a chřipkou byl evidován před pár dny v Izraeli. V pondělí pak byla potvrzena „flurona“ i v rámci Evropy.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

„Flurona“ neboli chřipcovid je označení onemocnění při kombinaci dvou infekcí. Skládá se z anglických slov „flu“, což je v překladu chřipka a „corona“. Test jak na koronavirus, tak na chřipku vyšel pozitivně v pondělí pacientovi v Chorvatsku. Jednalo se tak o prvního nemocného s „fluronou“ v rámci Evropy. Server TN informuje, že chorvatská lékařka Jasmina Vraneš potvrdila u dotyčného detekování obou virů.

Chřipcovid má zatím mírný průběh

Podle ní jde o známou informaci, že je možné se nakazit více patogeny v jednom čase. V pondělí byl posléze zaznamenán případ chřipcovidu také ve Španělsku. Úplně první nakaženou oba viry zároveň ale byla na konci loňského roku těhotná žena z Izraele. Odborníci ji kvůli tomu monitorovali, protože se obávali, že dvojitá nákaza může vyvolat horší průběh onemocnění.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Kašel

Mladá žena ale měla jen mírné příznaky, přestože nebyla očkovaná ani proti jednomu z těchto patogenů. Izraelský ministr zdravotnictví předpokládá, že podobných případů může být v zemi více. Jen se je zatím nepodařilo zachytit. Odborníci navíc varují, že počet pacientů s „fluronou“ může růst velmi rychle. Jak informuje server CNN Prima News v Česku dosud nebyl zaznamenán žádný případ souběhu onemocnění covid-19 a chřipky.

V Česku chřipka skoro vymýcena

V tuzemsku naopak díky lockdownům a zavedení povinnosti nošení roušek se v roce 2020 chřipka v podstatě neobjevila, v loňském roce pak byly její případy výrazně omezeny. Navíc proti chřipce je možné se také nechat naočkovat. Vakcína je dostupná už pro děti od šesti měsíců věku.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Chřipka u dítěte

Mladší dítě pak může ochránit matka, která si nechat aplikovat vakcínu během těhotenství, čímž předá potomkovi protilátky. Česká vakcinologická společnost doporučuje očkování proti chřipce hlavně dětem, u kterých hrozí těžký průběh. Jedná se o ty s chronickým onemocněním. Pro ostatní malé pacienty by neměla být chřipka výrazněji nebezpečná.

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články