Prymula: Opatření přišla pozdě. Kdy měla být podle exministra zdravotnictví zavedena?

Epidemiolog Roman Prymula byl hostem Partie Terezie Tománkové. Současná opatření jsou podle něj sice nastavená správně, ale měla přijít o několik týdnů dříve.

i Zdroj fotografie: Nextfoto
                   

Bývalý ministr zdravotnictví řekl, že přijmout cílená opatření je zcela zásadní proto, aby nemuselo dojít k lockdownu. Je však téměř jisté, že počty nakažených v příštích dnech nadále porostou do dalších rekordních čísel. Od začátku epidemie se v Česku covidem prokazatelně nakazily dva miliony lidí. V neděli testy odhalily 8244 případů, to je dosud nejvyšší nedělní počet. Informaci přinesla CNN Prima News.

Prymula je přesvědčen, že by se mělo zamezit kontaktům

Podle epidemiologa jsou opatření v pořádku: „Nastavená jsou správně, nicméně nejsou dostatečná na to, aby dokázala zastavit ten obrovský nápor, který tady je, a určitě nejsou přijatá včas. Akcelerace je obrovská, opatření měla být přijata před 14 dny,“ vysvětlil. I přesto by se však Česko mohlo úplné uzávěře vyhnout, znamená to ale zavést cílená opatření. Například zamezit případným kontaktům, protože k přenosům dochází i mezi očkovanými.

Situace se liší i podle regionů, nejhorší je v tuto chvíli na Moravě. „Vidíme, že se nám v tuto chvíli začíná plnit část nemocnic zejména na Moravě. V Čechách je to výrazně lepší. Kategorie neočkovaných tvoří dominantní zátěž, jsou to zejména senioři. U očkovaných vidíme, že střední věk je zhruba o deset let vyšší než u neočkovaných,“ uvedl Prymula. Ani on si však nemyslí, že by očkování mělo být povinné.

Vojtěch chce vyhlášení nouzového stavu

Epidemiolog je také přesvědčen, že s covidem se musíme naučit žít: „Nemůžeme žít v takovýchto částečných lockdownech, ale minimálně půl roku tu ještě opatření budou,“ doplnil. Prymula také už dříve uvedl, že se počty nakažených zvyšují především proto, že Češi na rozdíl od většiny jiných okolních států nedodržují elementární proticovidová opatření. Vláda přitom kvůli zhoršující se epidemické situaci promýšlí ještě další restrikce.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch navrhuje, aby vláda kvůli epidemii vyhlásila nouzový stav, důvodem je situace v nemocnicích, které čelí náporu pacientů s covidem. V souvislosti s koronavirem byl nouzový stav poprvé vyhlášen loni v březnu, podruhé pak před rokem 5. října. Několikrát byl prodloužen a skončil letos 11. dubna. Ministr školství Robert Plaga řekl, že doufá, že ministerstvo zdravotnictví nechce nouzový stav proto, aby mohli medici místo studia pomáhat v nemocnicích.

Diskuze Vstoupit do diskuze
143 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články