Putinovi ubývají podporovatelé. Francouzská prezidentská kandidátka kvůli němu zničila přes milion letáků

Zahájením invaze na Ukrajinu ruský prezident Vladimir Putin ztratil řadu dosavadních spojenců. Názor změnilo několik světových státníků a domácích podporovatelů.

i Zdroj fotografie: The Russian Presidential Press and Information Office / Creative Commons / CC BY
                   

Velkou podporovatelkou šéfa Kremlu Vladimira Putina byla v minulosti také kandidátka na prezidentku Francie Marine Le Penová. Jak informuje server CNN Prima NEWS, předsedkyně strany Národní shromáždění si dokonce nechala před dubnovými volbami vytvořit zhruba 1,2 milionů papírových letáků, na kterých si třese rukou právě s ruským prezidentem. Ty ale byly nakonec zničeny. Oficiálním důvodem měla být chyba tisku, což se ale stalo terčem posměchu a kritiky. Le Penová po zahájení války označila ruský režim za autoritářský.

Salvini terčem posměchu

Svůj názor na šéfa Kremlu změnil také bývalý italský ministr vnitra Matteo Salvini. Šéf pravicové strany Liga se v minulosti několikrát ukázal v tričku s podobiznou ruského prezidenta. A to se mu teď vrátilo. Právě kvůli tričku s Putinovou podobiznou Salviniho zesměšnil v polské Přemyšli tamní starosta Wojciech Bakun. A to v situaci, kdy italský exministr vnitra přijel do Polska podpořit ukrajinské uprchlíky. „Podívejte se, co muž, kterého nazýváte přítelem, udělal lidem, kteří přicházejí přes hranice v počtu i 50 tisíc denně,“ řekl starosta směrem k Salvinimu.

Italský politik se ho snažil přerušit a vysvětlit, že tam jen pomáhá ukrajinským uprchlíkům, ale Bakun se nenechal. Nakonec exministr raději odešel. Spojence měl šéf Kremlu i v Česku. Mezi podporovatele Ruska dlouhodobě patřil český prezident Miloš Zeman, který Putina označoval za skvělého politika. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu ale česká hlava státu změnila své mínění. Zeman přiznal, že se v osobě Putina mýlil. Šéfa Kremlu ve svém projevu dokonce označil za „šílence“.

Kdo zůstává s Putinem nadále?

V českém veřejném prostoru byl Putinovým obdivovatelem také předseda SPD Tomio Okamura. I ten na ruského prezidenta změnil názor a kvůli tomu si dokonce ze svých sociálních sítích smazal několik statusů. Aktuálně se Okamura ke konfliktu na Ukrajině veřejně nevyjadřuje. Odklon podporovatelů zažívá Putin i ve vlastní zemi. Podle serveru Echo24 na svůj post speciálního představitele Kremlu rezignoval Anatolij Čubajs. Tvůrce ruské privatizace a hlavní postava ekonomických reforem 90. let.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Alexandr Lukašenko

Ne všichni se ale po zahájení války na Ukrajině k Putinovi otočili zády. Spojencem ruského prezidenta zůstává nadále například běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Ten Rusku umožňuje dokonce přes své území přepravovat vojáky a techniku na ukrajinskou frontu. Čím dál více se spekuluje, že se Bělorusko do invaze samo zapojí. Putinovým spojencem zůstává také nadále srbský prezident Aleksandar Vučić. Jeho země se odmítla připojit k mezinárodním sankcím proti Rusku.

Diskuze Vstoupit do diskuze
82 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články