Putin se možná bude ze svých činů zpovídat před mezinárodním tribunálem. Petici podepsali i bývalí britští premiéři

Činy ruského prezidenta Vladimira Putina v souvislosti s Ukrajinou má posoudit mezinárodní tribunál po vzoru norimberských procesů. Souhlasí s tím statisíce lidí.

i Zdroj fotografie: The Russian Presidential Press and Information Office / Creative Commons / CC BY
                   

Norimberské procesy se vypořádávaly s nacisty po druhé světové válce. Podobným způsobem by měl čelit zodpovědnosti za své činy i šéf Kremlu Vladimir Putin kvůli válce na Ukrajině, jak informuje server iDnes. Takový názor má například expremiér Velké Británie Gordon Brown. Podle předsedy vlády z let 2007 až 2010 svět po pádu Berlínské zdi předpokládal přetrvání demokracie a zákonů. Putin to ale nahrazuje silou.

Cejch válečného zločince

Dění na Ukrajině je podle Browna toho důkazem. „Tahle válka už viděla nevybíravé ostřelování civilistů, porušování příměří u humanitárních koridorů a jaderné vydírání,“ uvedl pro server BBC. Souhlasí tak s názorem šéfa Bílého domu Joea Bidena, že ruský prezident je váleným zločincem. Brown stejně jako další britský expremiér sir John Major podepsal petici za vznik právního systému po vzoru norimberských procesů.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mezinárodní trestí soud v Haagu

Celkem je mezi signatáři 140 akademiků, právníků a politiků. Podle Browna je třeba tímto vyslat jasný vzkaz, jinak mohu čelit agresi i další země. Válečnými zločiny spáchanými na Ukrajině se začal zabývat také Mezinárodní trestní soud v Haagu. Se sběrem důkazů začal ve středu. O prošetření zažádalo 39 států. Mezi nimi jsou všechny země Evropské unie.

Kdo další petici podepsal?

Někteří se ale obávají omezenosti jeho pravomocí. Stíhat zločince může jen s doporučením Rady bezpečnosti OSN, jehož je Rusko součástí, to může tak rozhodnutí vetovat. Vznik mezinárodního tribunálu by tak podle Browna předcházelo situaci, že by Putin mohl uniknout spravedlnosti. „Musíme jednat rychle, ujistit Ukrajince, že jsme odhodlaní k činům a nejen slovům,“ doplnil bývalý britský předseda vlády.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Dmytro Kuleba

Petici už podepsalo více než 750 tisíc lidí. Mezi veřejné osobnosti, které se hlásí k signatářům patří například ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, expředsedkyně britského Nejvyššího soudu Brenda Haleová, a také Benjamin Ferencz, poslední žijící žalobce z norimberských procesů s nacisty.

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články