Putin má podle ruských novinářů rakovinu štítné žlázy a je pod dozorem lékaře. Kreml to popírá

Nové informace o onemocnění ruského prezidenta podporují dřívější domněnky, že ruský prezident Vladimir Putin není zdravotně v pořádku.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Spekulace o zdravotním stavu šéfa Kremlu Vladimira Putina se objevují už delší dobu. Po ruské invazi na Ukrajinu tyto domněnky nabraly na síle. Za iracionální označil Putinovo chování po útoku na Ukrajinu například britský premiér Boris Johnson. Jak informuje server DailyMail, ruští novináři teď přišli s tvrzením, že ruský prezident má rakovinu štítné žlázy. Ze zprávy Project Media vyplývá, že Putina neustále doprovází lékař specializující se na toto onemocnění.

Stabilní tým lékařů

Chirurg Jevgenij Selivanov měl šéfa Kremlu minimálně v 35 případech navštívit v letovisku Soči u Černého moře. Zpráva mluví také o dalších lékařích, kteří se pravidelně vyskytují v okolí ruského prezidenta. Do jeho oblíbeného černomořského letoviska ho mělo pravidelně doprovázet v průměru pět lékařů. Jednat se mělo také o specialistu na ORL Alexeje Ščeglova. Ten se měl dokonce objevit na některých fotografiích s ruskou hlavou státu. Celkem měl podle informací strávit s Putinem 282 dní.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Letiště v Soči

Putinovy zdravotní problémy mají potvrzovat také informace z lékařských kruhů. v nich to má být intenzivně diskutováno hlavně od loňského podzimu, kdy se šéf Kremlu začal chovat na veřejnosti jiným způsobem. Například po setkání s paralympioniky oznámil, že musí jít do izolace a následně se na veřejnosti neobjevil celý měsíc. Přitom už dříve bylo jeho veřejné vystoupení sporadické s odůvodněním na pandemii covidu-19.

Kreml vše popírá

Mezi příznaky rakoviny štítné žlázy se řadí boule na krku, chrapot, bolest v krku, zvětšené lymfatické uzliny nebo suchý kašel. Tvrzení, že Putin má rakovinu, už Kreml jednou popřel. Stejné stanovisko k aktuálním informacím zaujala Moskva i teď. „Jsou to výmysly a lži,“ cituje mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova server iDnes. Kreml poukázal také na to, že zprávu vydal Project Media, který je v Rusku zakázaný. Putinovy zdravotní problémy nedávno odmítl také běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Podle něj je Putin „v lepší kondici než kdy předtím“.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Dmitrij Peskov

Běloruský diktátor ale patří k dlouhodobým podporovatelům šéfa Kremlu. Zpráva Project Media o zdravotním stavu ruského prezidenta neunikla ani ukrajinským médiím. Agentura Unian poukázala na část, kde se uvádí, že Putin si oblíbil omlazující lázně založené na tradiční medicíně z pohoří Altaj. Léčivé koupele mu měl doporučit ministr obrany Sergej Šojgu. Oblíbit si toto místo následně měl také moskevský starosta Sergej Sobjanin a šéf plynárenského gigantu Gazprom Alexej Miller. Putin letos v říjnu oslaví 70 let.

Diskuze Vstoupit do diskuze
146 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články