Putin na akci uspořádané k výročí připojení Krymu oslavoval ruské vojáky. Zacitoval i z Bible. Televize ho odstřihla

V Moskvě proběhla, navzdory válce na Ukrajině, bouřlivá oslava osmého výročí anexe Krymu. Na sportovním stadionu Lužniki vystoupil s proslovem i ruský prezident.

i Zdroj fotografie: The Russian Presidential Press and Information Office / Creative Commons / CC BY
                   

Rusko si anexi poloostrova Krym připomíná jako připojení k historické vlasti. Oslava osmého výročí této události proběhla na plném stadionu Lužniki v ruské metropoli. Součástí akce byla hudební vystoupení, a také proslov prezidenta Vladimira Putina, jak informuje server CNN Prima NEWS. Šéf Kremlu znovu zopakoval, že v celé Ukrajině dochází ke genocidě, a proto museli ruští vojáci zasáhnout.

Televize Putina utnula

Putin tak opět ospravedlňoval invazi na Ukrajinu údajnou genocidou lidí žijících na Donbase. „Abychom lidi zbavili utrpení, této genocidy, tak jsme podnikli tuto operaci, takový je cíl,“ řekl ruský prezident. „V Bibli se píše, že není větší lásky než té, když dá někdo svou duši za své bližní. Tato slova z Písma svatého jsou velmi důležitá pro všechny křesťany,“ prohlásil. Putin se tak stavěl do role křesťana, přestože v ruské armádě bojují i muslimští Čečenci. Ti se mají podle Ukrajinců podílet na masakru civilního obyvatelstva.

V další části projevu šéf Kremlu pochválil ruské vojáky, kteří jsou podle něj hrdinové. „Naši muži bok po boku bojují, a když je to zapotřebí, tak brání jeden druhého vlastním tělem. Takovou jednotu jsme tu dlouho neviděli,“ dojímal se ruský prezident, zatímco přítomný dav nadšena jásal. Diváci u obrazovek ale měli projev hlavy státu přerušený záběry z koncertu na stadionu v Lužnikách. Ruská televize Rossija24 celý Putinův projev odvysílala až později i s ovacemi. Podle mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova k přerušení došlo kvůli technické závadě.

Vyroben v SSSR

Fotbalový stadion Lužniki má kapacitu 81 tisíc diváků, dalších 10 tisíc lidí mělo být podle televize před stadionem, jak píše server iDnes. Policie dokonce uvedla, že se koncertu celkem zúčastnilo až 200 tisíc lidí. Kromě ruské hymny a vlasteneckých písní na oslavě zazněla i ruská verze hitu Bruce Springsteana Born in the USA. Měla ale vlastní refrén se slovy „Narodil jsem se v Sovětském svazu, vyroben v SSSR“.

iZdroj fotografie: Ji-Elle / Creative Commons / CC BY-SA
Stadion Lužniki

Někteří účastníci na oslavě připojení Krymu k Rusku měli na oblečení stuhu ve tvaru písmene „Z“. To se objevuje na vojenské technice ruských vojsk na Ukrajině. Pro Západ se tak písmeno stalo symbolem ruské invaze a svým významem je proto připodobňováno k hákovému kříži.

Diskuze Vstoupit do diskuze
66 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články