Rakouský lockdown brzy skončí. Pro očkované to ale bude složitější

Plošná uzávěra v Rakousku brzy dojde svému konci. Pro očkované ovšem lockdown bude platit nadále. Ve Vídni však potrvá o týden déle.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Rakušané neočkovaní proti koronaviru zůstanou v lockdownu i po skončení plošné uzávěry země. Podle agentury APA to na své první tiskové konferenci v pozici nového rakouského kancléře uvedl Karl Nehammer. Při vyhlášení plošné uzávěry 22. listopadu ohlásila tehdejší rakouská vláda její předpokládaný konec na 13. prosince.

Lockdown končí

„Otevření se uskuteční,“ cituje Český rozhlas Nehammera, který se nejvyšší vládní funkce ujal v pondělí. Podle něj se po víkendu otevře maloobchod, gastronomie, hotelnictví a další odvětví, otázkou však zůstává pouze podoba ochranných opatření proti šíření covidu-19. Téma bude projednávat rakouská vláda s představiteli spolkových zemí.

iKarl Nehammer

Již předchozí vláda kancléře Alexandera Schallenberga prosazovala tvrdý přístup vůči neočkovaným. Dále vyhlásila povinnou vakcinaci od 1. února příštího roku. Uzávěru pro tuto skupinu zavedla v reakci na špatně se vyvíjející epidemickou situaci 14. listopadu, tedy zhruba týden před plošným lockdownem. Touto strategií chce postupovat i Nehammerův kabinet.

Vídeň o týden později

Od pondělí 13. prosince skončí lockdown v Rakousku a země se otevře. Nicméně ve Vídni si lidé zase počkají o něco déle. Od pondělí se zde sice budou moci otevřít obchody, kadeřnictví a divadla pro očkované. Bary a hotely to mají ovšem povoleno až od 20. prosince. Oznámil to starosta Vídně Michael Ludwig.

iZdroj fotografie: Rolf Vennenbernd / Creative Commons / CC BY-SA
Zavřená restaurace

Počet nových případů koronavirové infekce se v Rakousku poslední dobou výrazně snížil. Takzvaná sedmidenní incidence, což je počet nakažených na 100 000 obyvatel se během lockdownu snížil téměř o polovinu, z více než 1000 na současných přibližně 600 případů na sto tisíc obyvatel. Situace v Rakouských nemocnicích je podle médií stabilní, ale velice napjatá.

Diskuze Vstoupit do diskuze
147 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články