Rakouský starosta navrhl, aby nemocnice v případě přeplnění JIP jako první odmítaly neočkované

Názorové rozdíly mezi příznivci a odpůrci očkování proti covidu se kvůli zhoršující se epidemii polarizují. Občas znějí i kontroverzní výroky.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Velké pozdvižení v minulém týdnu vyvolal starosta města Mödling v Dolním Rakousku Hans Stefan Hintner z Rakouské lidové strany. Přišel s návrhem velmi kontroverzního pravidla, které reaguje na rostoucí počet nakažených covid-19 na jednotkách intenzivní péče. Chce, aby v případě přeplněných lůžek, kdy by lékaři museli vybírat, kdo dostane nejmoderněji vybavené lůžko na JIP, byli znevýhodněni neočkovaní pacienti. O situaci v zahraničí informoval server Novinky

Neočkovaní by byli ponecháni osudu

„Kdyby mělo dojít k třídění pacientů, neočkovaní musí opustit JIP,“ prohlásil starosta. Vyvolal tím velikou bouři a mnoho odmítavých reakcí. „To je šílené, co je v dnešní době možné. Hintner veřejně vyzývá k odmítnutí léčby nemocných, jejich umístění na ulici a ponechání vlastnímu osudu. To je nelidské,“ kritizoval ho podle CNN Prima NEWS například zemský předseda Svobodné strany Rakouska Udo Landbauer.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Starosta si ale na svém trvá. „Nelidští jsou ti, kteří se nenechají očkovat a ohrožují náš společenský život. Naše nemocnice se dostávají na hranici možného, a to je třeba řešit,“ uvedl. Podle odborníků vakcína proti covidu významně snižuje riziko hospitalizace v nemocnici. Podle dat, která zveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky, je to v Česku markantní hlavně u lidí pod 70 let. Na JIP leží několikanásobně méně očkovaných pacientů na 100 tisíc očkovaných než neočkovaných pacientů na 100 tisíc neočkovaných.

Nejvyšší čísla bezmála za rok

Rakousko se podobně jako Česká republika v posledních týdnech potýká s vysokými počty nově nakažených. V pátek zde úřady zaznamenaly 6102 nových případů nákazy koronavirem. To je nejvyšší číslo za necelý rok. Naposledy více nových případů covid-19 Rakousko mělo loni 21. listopadu. V rakouských nemocnicích v minulém týdnu leželo 1406 pacientů s covidem, z toho 273 jich bylo na jednotkách intenzivní péče.

iZdroj fotografie: Depositphotos

V zemi začínají platit pravidla, která neočkovaným lidem začínají znepříjemňovat život. Od pondělí musí zaměstnanci, kteří v práci přicházejí do styku s jinými lidmi, předkládat potvrzení, že jsou očkovaní, nebo prodělali covid-19. Pokud ne, musí mít platný test, jinak do práce nemohou. Pravidla se nejspíše zpřísní a přestanou se uznávat antigenní testy. Pokud by se situace velmi zhoršila, vláda by chtěla neočkovaným povolit jen cesty do práce a na nutný nákup základních potřeb.

Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články