Rakušan: Hnutí STAN půjde do vlády i bez Pirátů. Jedná se podle něj o zradu?

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan počítá s účastí ve vládě i v případě, že Piráti odmítnou schválit koaliční smlouvu. Jinou variantu postupu nepřipouští.

i Zdroj fotografie: Česká pirátská strana / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Šéf Starostů Vít Rakušan se k možnému scénáři vládnutí bez Pirátů vyjádřil v neděli na sociálních sítích. Jak informuje server Novinky, předseda STAN si neumí představit, že by jeho hnutí nebylo součástí vznikající vlády. A to ani v případě, že Piráti budou ve svém hlasování proti vstupu do vlády. Rakušan by to nepovažoval za zradu nebo podvod. Podle něj je to demokracie.

Rakušan nevidí jinou variantu

Variantu vládnutí i bez Pirátů, kterou si podle svých slov Rakušan nepřeje, by preferoval i kvůli voličům. „Pro voliče by bylo nepochopitelné, kdyby ve chvíli, kdy je možné vytvořit vládu demokratických stran s výraznou většinou, přišla politická krize,“ uvedl. Pro šéfa hnutí STAN nepřichází v úvahu znovu dát šanci na sestavení vlády hnutí ANO a SPD, které skončily v opozici. A řešení nevidí ani v možnosti menšinové vlády koalice Spolu.

iZdroj fotografie: Česká pirátská strana
Ivan Bartoš a Vít Rakušan

Takový postoj STAN, tedy varianta, že by se hnutí stalo součástí vlády i bez koaličního partnera, považuje Rakušan za politicky prozíravý a dospělý. „Někdy se říká ‚když můžeš, tak musíš’“ napsal. Rakušan tak poslal Pirátům jasný vzkaz. Přitom, jak informovala CNN Prima NEWS dohoda koaličních partnerů před volbami zněla, že po volbách budou postupovat stejně. Tedy společně půjdou do vlády, nebo do opozice.

Kroužkování jako hlavní problém

Podle Rakušana ale mají stranické orgány obou stran možnost vyslovit názor a Celostátní výbor STAN ho měl jednoznačný. Pravidlo společného postupu Pirátské strany a hnutí STAN po volbách mělo údajně hlavně zamezit vstupu jednoho ze subjektů do vlády s Andrejem Babišem. Členská základna Pirátů rozhoduje o přijetí koaliční smlouvy v on-line anketě. Možnost hlasovat má každý člen strany.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Zasedání vlády

Výsledky mají být známy v pondělí po 22. hodině. Pro přijetí koaliční smlouvy je třeba získat více než 60 procent hlasů. Někteří členové Pirátské strany vyjadřovali po volbách naštvanost vůči hnutí STAN, protože vyzývali voliče ke kroužkování. Kvůli tomu mají Piráti ve Sněmovně jen čtyři zástupce, zatímco Starostové mají 33 poslanců. Koalice Spolu a PirSTAN podepsaly vládní dohodu a program minulé pondělí, všechny strany kromě Pirátů už koaliční smlouvu schválily.

Diskuze Vstoupit do diskuze
79 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články