Rakušané musí být doma, ale vláda si uspořádala galavečer bez roušek. Pořadatel se obhajuje

Rakousko už týden praktikuje lockdown. V praxi to znamená, že lidé smí chodit z domova jen v nejnutnějších případech. Ne pro všechny to ale platí.

i Zdroj fotografie: Uživatel IAEA Imagebank / Creative Commons / CC BY-SA
                   

V naší sousední zemi není něco v pořádku. Tamní občané si už po několikáté všimli, že přední představitelé státu si dělají co chtějí. V zemi přitom od minulého pondělí platí kvůli covidu přísný lockdown. Lidé mají podle doporučení sedět doma a vycházet jen pokud je to nezbytně nutné. Zavřeny jsou také restaurace a většinu obchodů. Informaci přineslo Echo24.

Politici si vyrazili na večírek, pravidla nikdo nehlídal

Omezení ale zřejmě neplatí pro členy kabinetu, kteří si včetně spolkového kancléře Alexandera Schallenberga a také prezidenta Alexandera Van der Bellena, dělají co chtějí. Bez ochrany dýchacích cest se například ve středu zúčastnili opulentního benefičního galavečera, který živě přenášela televize ORF. Podle ní ovšem tato akce nebyla večírek, ale televizní pořad a všichni hosté měli negativní test na covid-19.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Párty

Realita však vypadá o dost jinak. V rakouských médiích i na sociálních sítích se objevují záběry z této akce, hosté na nich tleskají do rytmu písně „Live is Life“ od rakouské kapely Opus. Nemají navíc respirátory, natož aby dodržovali doporučené rozestupy. Na tradiční benefiční akci „Licht ins Dunkel“ přišel kromě kancléře Schallenberga také rakouský prezident Rakouska Alexander Van der Bellen a vicekancléř Werner Kogler.

Lidé o víkendu opět proti opatřením protestovali

V Rakousku se tento galavečer koná každý rok, vybírají se na něm příspěvky na dobročinné účely. Letos akce vynesla přes 3 370 000 euro. Podle webu Heute.at Rakušanům nejvíc vadí pohled na tančící a smějící se politiky, zatímco oni nemohou prakticky nic. Televize ORF a kancléř odmítli, že by po skončení pořadu byla ještě afterpárty. Schallenberg prý akci opustil hned po skončení pořadu. Podle některých zdrojů se však večírek konal až do rána.

iZdroj fotografie: Twitter / Unmute Us
Protest proti nařízením

V Rakousku se v posledních dnech konalo proti opatřením a plánovanému povinnému očkování několik masových demonstrací. V sobotu vyšlo do ulic Štýrského Hradce na 30 tisíc demonstrantů. V zemi je očkováno přes 66 procent lidí. Vláda oznámila, že od 1. února 2022 bude zavedeno povinné proticovidové očkování pro všechny obyvatele. Těm neočkovaným bude hrozit pokuta. Cílem je trvale zvýšit počty naočkovaných a zabránit šíření koronaviru.

Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články