Husto ve Vojenské nemocnici v Brně. Ředitel si vzal v nouzovém stavu dovolenou. Nebylo to poprvé

V posledních týdnech nemocnice řeší akutní problém nedostatku lůžek a personálu kvůli nemocným s covid-19. Většina z nich musela drasticky omezit neakutní péči.

i Zdroj fotografie: Uživatel GALAXY 2018 A7 / Creative Commons / CC0
                   

Nepěkná atmosféra panuje ve Vojenské nemocnici Brno. V době, kdy vláda vyhlásila kvůli další vlně pandemie v Česku nouzový stav, odjel ředitel Martin Stračár na dovolenou na hory. To samé udělal již loni v říjnu za podobné situace. Ředitel v tom žádný problém nevidí. Hájí ho i ministerstvo obrany, pod které nemocnice spadá.

Při plánování dovolené se o nouzovém stavu nevědělo

Dovolenou potvrdil jak ředitel, tak ministerstvo. Žádný problém v případu nespatřuje. „Byl na dlouhodobě plánované dovolené. V den odjezdu nebylo vyhlášení nouzového stavu na pořadu dne,“ řekl Deníku mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Na nouzovém stavu se vláda v demisi Andreje Babiše shodla 25. listopadu a začal platit od dalšího dne. Podle ministerstva ředitel i z dovolené pracoval.

iZdroj fotografie: Vojenská nemocnice Brno
Martin Stačár

„Z dovolené jsem se online účastnil pátečního jednání krajského krizového štábu. Denně jsem měl několik telefonátů a e-mailů. Všechny informace, které jsem dostal, jsem předával dál,“ uvedl pro iDNES Stračár. Dodal také, že v uplynulém období sloužil řadu přesčasových hodin, a to i u pacientů s covidem-19. „A přesto nesmím na dovolenou? V létě jsem nikde nebyl,“ uvedl Stračár.

Loni se na dovolené nakazil

Podobné situace se stalo v říjnu loňského roku. Tehdy se Stračár vydal do Tyrolska, kam doprovázel dceru, která závodně jezdí na lyžích. V té době v Česku platil nouzový stav a plnily se nemocnice. Stračár se navíc na této dovolené nakazil koronavirem. I tehdy na to mnozí poukazovali a řešilo to s ním ministerstvo obrany. Musel absolvovat kázeňský pohovor a bylo mu snížené ohodnocení.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Podle serveru iDNES bylo v úterý v nemocnici hospitalizováno 56 pacientů s covidem-19. Z toho bylo osm na jednotce intenzivní péče. Nemocnice také provádí jen akutní operace. Stračár tvrdí, že se snažil nemocnici na možný příchod nové vlny nákaz koronavirem připravit, i když nebylo jasné, zda a v jaké síle přijde. Například tím, že na neurologii udělali centrální rozvod kyslíku.

Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články