Šéf odborářů Středula: Zvýšení daní je nevyhnutelné. Týkat se to nemá jen zaměstnanců

Kvůli stavu státního rozpočtu nedostali státní zaměstnanci přidáno tolik, kolik jim bylo původně slibováno starou vládou. Situaci by mohlo vyřešit zvyšování daní.

i Zdroj fotografie: Českomoravská konfederace odborových svazů
                   

Kabinet Petra Fialy (ODS) se rozhodl nezvyšovat platy státních zaměstnanců v tomto roce plošně, jak zamýšlela vláda Andreje Babiše. Přesto dostanou přidáno policisté, vojáci, hasiči, zaměstnanci v sociálních službách, zdravotníci a také učitelé. Růst bude ale výrazně menší. Nová vláda nechce totiž nadále v tak vysoké míře prohlubovat státní dluh.

Do rozpočtu přispívají hlavně zaměstnanci

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly by měla vláda v této souvislosti otevřít diskusi o zvyšování daní. „Otázka ale zní, kde a u koho zvyšovat, protože nejdříve, než taková diskuse začne, se musíme podívat na daňovou statistiku. To znamená, kdo platí, kolik platí, jaký je to podíl ve vztahu k jeho příjmům, zda se někdo daňové povinnosti nevyhýbá,“ cituje Středulu server iRozhlas.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Práce ve skladu

Odborový předák zároveň poznamenal, že zaměstnanci a důchodci se podílí na příjmech státního rozpočtu z více než 70 procent. „Je to tím, že platí daň z příjmu, odvody na zdravotní a sociální pojištění, spotřební daň a tak dále. To sice nemáte u důchodců, ale máte tam spotřební daň prostřednictvím spotřeby,“ vysvětlil. Na základě těchto informací by tak podle Středuly měla být otevřena diskuse nejen o zaměstnancích, ale i o dalších skupinách, u kterých by se měly daně zvýšit.

Fialova vláda plánuje úspory

Šéf odborářů také připomněl, že státní rozpočet byl v loňském roce zatížen situací kolem pandemie, kdy se vyplácely různé náhrady. „V rozpočtu letošního roku ale není žádné covidové opatření, protože se nepředpokládalo, že s tím budeme pracovat. Tento rozpočet má systémový deficit, který je způsoben zásahy do daní,“ dodal Středula. Jak informoval server Echo24 vláda Petra Fialy plánuje v letošním roce uspořit zhruba 80 miliard kroun.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Nová vláda ČR

Díky úsporám chce kabinet připravit návrh státního rozpočtu se schodkem pod hranicí 300 miliard. I z toho důvodu se vláda rozhodla zmrazit platy ústavních činitelů a státních úředníků po dobu jednoho roku. Naopak policistům, vojákům, hasičům a zaměstnancům v sociálních službách se od ledna zvyší platy o 700 korun měsíčně. Zdravotníci si vydělají o šest procent více a pedagogům se zvýšují platy o dvě procenta.

Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články