Podle Válka se povinnost nošení respirátorů nevrátí ani na podzim. Věří, že je lidé budou nosit dobrovolně

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek věří, že v další koronavirové vlně bude stačit, když se naočkují rizikové skupiny obyvatelstva.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Jak informuje server Echo24, šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v rozhovoru pro Lidové noviny popsal, jak bude vypadat podzim v případě další vlny onemocnění covidu-19. Přísná opatření, která známe z předešlých měsíců a let, už by se podle ministra vrátit neměla. Povinnost by se neměla vztahovat ani na respirátory. Naopak šéf resortu věří, že lidé budou ochranu nosu a úst nosit dobrovolně.

Očkování hlavně pro vybrané

V kombinaci s očkováním určité části obyvatelstva by takové kroky měly podle Válka na podzim stačit. „Jsem přesvědčený, že proočkování rizikových skupin a smysluplné dobrovolné nošení respirátorů povedou k tomu, že nebude potřeba zavádět žádná restriktivní opatření a příkazy,“ řekl ministr v rozhovoru pro Lidové noviny. Před onemocněním covid-19 by podle Válka měli být chráněni především senioři s nadváhou, a také starší lidé, kteří mají souběh více závažných chorob.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Žena s respirátorem

Vybrané skupiny by se tak měly očkovat každý rok před očekávánou vlnou. Podle šéfa resortu zdravotnictví by to mělo být podobné jako u chřipky. „Očkování budeme nabízet všem věkovým skupinám, ale kampaň bude směřovat na ty, kteří jsou v ohrožení,“ vysvětlil ministr v rozhovoru pro Lidové noviny.

Epidemie ustupuje

Jak informuje ČTK, epidemie koronaviru je v Česku na ústupu. Za sobotu bylo potvrzeno 1084 pozitivních případů onemocnění covid-19, což je zhruba o polovinu méně než před týdnem a zároveň se jedná o nejnižší denní nárůst za posledních šest měsíců. S klesajícím počtem případů klesá i počet hospitalizovaných pacientů s pozitivním testem. V sobotu bylo v nemocnicích 948 lidí s covidem-19.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Studie mutací covid-19

Nižší počet hospitalizovaných v souvislosti s koronavirovým onemocněním byl naposled 23. října 2021. Tento týden díky ústupu epidemie také došlo k dalšímu uvolnění koronavirových opatření. Od čtvrtku není povinné nošení respirátorů ve veřejné dopravě. Nutnost ochrany nosu a úst tak podle ČTK zůstává už jen ve zdravotnických zařízeních a lůžkových zařízeních sociální péče.

Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články