Rozčílený ministr Vojtěch: Politizace covidu mám plné zuby, rozhodně se nebojíme přijmout opatření. Co za další nařízení nás čeká?

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se na tiskové konferenci rozčílil, má prý plné zuby toho, jak je covid politizován. Lidé se mají ihned nechat očkovat.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na středeční tiskové konferenci odmítl tvrzení, že se nynější vláda bojí přijímat opatření proti šíření covidu a že se bojí o něčem rozhodovat. Byla to reakce dopolední kritiku ze strany představitelů nastupující vládní koalice. Vojtěch se rozčílil a řekl, že má plné zuby politizace covidu. Informovala o tom CNN Prima News.

Někteří politici by se podle Vojtěcha měli stydět

Šéf resortu zdravotnictví řekl, že už nebude čekat na to, až se k navrhovaným opatřením vyjádří AntiCovid tým dosavadních opozičních stran: „Musím říci, že mě zcela fascinují výroky některých politiků, které jsem v médiích zaznamenal, a divím se, že nemají v sobě trošku studu,“ rozohnil se a uvedl, že nově zaváděná opatření, která budou platit od 22. listopadu, jeho ministerstvo představovalo AntiCovid týmu už v pátek. Na jeho rozhořčení upozornily také SeznamZprávy.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Adam Vojtěch

Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek vládě navrhlo, aby od pondělí přestaly jako covidový certifikát platit negativní testy. Současně by však měly zůstat některé výjimky. Vojtěch také odmítl, že by očkování nefungovalo. Podle něj je jasně vidět, že v nemocnicích jsou v naprosté většině neočkovaní. Navíc už nejde jen o seniory, ale umírají stále mladší lidé: „Je nutné zavést taková opatření, která budou znamenat, že se ve velkých kolektivech budou potkávat pouze očkovaní,“ dodal.

Nemocnice jsou opět na hranici svých kapacit

Vojtěch také apeloval na lidi, aby se ihned nechali očkovat: „Alespoň první dávkou, která už do určité míry chrání,“ upřesnil. Zaměstnavatelům doporučil, aby svým lidem umožňovali pracovat z domova: „Věřte, že opatření, která zavádíme, neděláme s lehkým srdcem. Netěší nás, že taková opatření musíme zavádět, ale věřte, že zde hrozí reálné riziko přetížení nemocnic, které už by neměly kapacity na léčbu dalších onemocnění. Děláme to v zájmu záchrany mnoha životů našich obyvatel,“ doplnil.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pacient s covidem-19

Epidemie covidu tento týden opět nabrala na obrátkách. Za středu, na kdy připadnul státní svátek, přibylo v Česku 14 119 případů covidu. Je to sice o zhruba 8000 méně než v rekordní úterý, ale více než minulou středu i toto pondělí, kdy byly všední dny. V nemocnicích je 4440 lidí, v těžkém stavu je 663 z nich. Stále platí, že mezi nimi převládají ti, kteří se nenechali naočkovat.

Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články