Krčméry: Antivaxerům chybí logické uvažování. Pokud se nepoučíme, přijde ještě horší pandemie

Infektolog Krčméry kritizuje antivaxery za přístup k povinnému očkování. Řešení koronavirové epidemie je prý jednoduché, pokud lidé začnou poslouchat odborníky a používat logiku.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Podle slovenského infektologa Vladimíra Krčméryho je pandemie covid-19 tou nejlehčí, kterou zažil. Kdyby lidé poslouchali lékaře a odborníky, mohla být situace jiná. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS uvedl, že díky přístupu lidí k očkování může za rok propuknout ještě horší vlna koronaviru. Antivaxerům prý často chybí logické uvažování.

S rouškou nelze demonstrovat

Povinné očkování by podle infektologa mohlo být řešením, ale například na Slovensku by to podle něj vyvolalo revoluci a pád vlády. Tím, že lidé vyjdou do ulic, bude více pacientů, protože demonstranti roušky nenosí. Když máte roušku, nemůžete na nikoho pokřikovat,“ uvedl Krčméry. Slovenská vláda se tématu povinného očkování vyhýbá, některé jiné státy se však k tomuto kroku již odhodlaly. Řešením by prý také mohlo být povinné očkování pro vybrané skupiny.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Demonstrace během pandemie

Dle jeho slov lékaři nyní nedokážou povinné očkování prosadit. Logika u „odpíračů vakcíny“ příliš nefunguje a bylo by třeba více používat zdravý selský rozum. V dnešní době však lidé věří více internetu, než názoru odborníků. Vám by nevadilo, kdyby o vaši maminku pečoval zdravotník, který není naočkovaný? Vám by nevadilo, kdyby vaše dítě učili učitelé, kteří jsou proti očkování? Tady ale prostě logika nefunguje. Nestačí jen umět číst na internetu,“ kritizuje přístup antivaxerů Krčméry.

Je zapotřebí začít věřit lékařům

Již dříve prý bylo běžné, že například do domova seniorů nepřijali neočkovaného člověka. Díky tomu byly domovy chráněné například před pneumokokem. Dnes je však situace jiná a omezení neočkovaných je diskriminace. Na mě je podáno asi 30 žalob za genocidu,“ řekl infektolog. Povinné očkování proti jiným nemocem je běžné, proti covidu se ale bere jako útok na lidská práva. Dalším pandemiím se lze vyhnout také změnou chování a myšlení, dodal.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Konzultace u lékaře

Sám Krčméry zažil již několik epidemií, od HIV, ptačí chřipku až po nemoc šílených krav či ebolu. Vždy nastala panika a bylo nutné nasadit jasné, radikální řešení, například poražení hovězího dobytka. Epidemie se dříve zvládaly, protože lidé akceptovali lékaře. Nyní mají slepou víru ve vše, co je na internetu,“ řekl Krčméry. Je také třeba eliminovat ze životního stylu vše, co přineslo epidemie. Dříve to byl například patologický způsob sexuální revoluce, dnes pojídání netopýrů a hadů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
81 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články