Rusové soustřeďují své síly na východě Ukrajiny. Chystají další útok

Ruská armáda podle amerického Institutu pro studium války (ISW) připravuje znovu nasazení vojáků stáhnutých z okolí Kyjeva. Bojovat budou na východě Ukrajiny.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jak informuje server El País, válka na Ukrajině vstoupila tento týden do nové fáze. Podle Institutu pro studium války (ISW) Rusové pracují na své logistice a přeskupují své síly. Ruská armáda se soustřeďuje na boje hlavně na východě Ukrajiny, kde se přemísťují také vojáci, kteří byli dříve nasazeni v okolí Kyjeva, píše dále El País. Z ukrajinské metropole byly ruské síly v uplynulých dnech už staženy.

Mariupol stále odolává

Aktuálně probíhají boje především na východě země. Rusové intenzivně usilují o dobytí přístavního města Mariupol, který odolává dlouhé týdny, píše iRozhlas. Jak informuje server iRozhlas, ukrajinské síly tam měly ztratit už čtyři tisíce bojovníků. Agentuře RIA to oznámil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Opakovaně se obě strany střetávají v ocelárnách Azovstal. V areálu už má být ale podle Rusů jen pár posledních bojovníků, kteří jsou zablokováni.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mariupol

„Jejich jedinou šancí, jak si zachránit život, je dobrovolně složit zbraně a vzdát se,“ cituje slova ruského ministerstva obrany server iRozhlas. Dobrovolně kapitulovat už mělo 1 464 ukrajinských vojáků. Takovou informaci ale ukrajinská strana popírá. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zároveň ale podle Reuters přiznal, že situace v Mariupolu je extrémně vážná. Podle něj se ruská armáda snaží zničit civilní obyvatelstvo, uvedla agentura Reuters.

Kyjev nadále v ohrožení

V sobotu ukrajinská hlava státu také oznámila, že v případě likvidace posledních ukrajinských vojáků v přístavním městě Mariupol, budou ukončena mírová jednání mezi Kyjevem a Moskvou. Kromě Mariupolu pokračují boje také v Charkově. Jak informuje ČTK, Rusové mají podle ukrajinského generálního štábu částečně město blokovat a ostřelovat jeho residenční čtvrti.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Starosta Kyjeva Vitalij Kličko

Sirény, které upozorňují na možné nebezpečí, byly slyšet v noci na neděli po celé zemi. Výbuchy byly hlášeny opět také z Kyjeva. Při sobotním raketovém útoku na ukrajinské hlavní město měl zahynout jeden člověk a několik dalších osob utrpělo zranění. Informoval o tom kyjevský starosta Vitalij Kličko. „Kyjev i nadále zůstává cílem agresora,“ cituje Kličkova slova ČTK.

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články