Obyvatelé ukrajinských vesnic popsali ruskou brutalitu

Ruští vojáci procházejí domy obyvatelů ukrajinských vesnic a zabavují v nich zbraně i mobilní telefony. Při podezření z nacismu se uchylují k násilí.

i Zdroj fotografie: S vědomím Volodymyra Zelenského / Facebook
                   

Jak informuje server Washington Post, Rusům se nedaří vždy postupovat podle jejich představ. Příkladem je černomořský přístav Oděsa, kdy cestou ruské síly narážely na velký odpor ukrajinské strany. Při svém postupu na Oděsu se minulý měsíc ruské armádě nepodařilo projít ani městem Mykolajiv, a tak se vojáci rozhodli ho obejít přes malé vesnice severně od města. Rusové tak procházeli obcí Lotskyne, kde dorazili v kolonách obrněných vozidel a zdrželi se asi 10 dní.

Umučení kvůli podezření

Jedná se o farmářskou obec se zhruba dvěma tisíci obyvateli, mezi kterými je také Tatiana Bozhiko. Jak vypověděla pro server Washington Post, jejího manžela, který je učitelem matematiky, Rusové zajali a odvezli v obrněném vozidle. Důvodem měly být jeho proukrajinské názory, které před místními obyvateli neskrýval. Rusové totiž podle serveru při příchodu do vesnice obcházeli dům od domu a kromě zabavování zbraní a mobilních telefonů, také hledali údajné „nacisty“ nebo „banderovce“. Po lidech požadovali, aby sdělili, kdo z místních se k takové skupině hlásí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Voják

Manžel paní Tatiany byl obviněn, že je sympatizantem pravicového praporu Azov, přestože nikdy v armádě nesloužil a nepatřil ani k žádným milicím. Tatiana svého manžela viděla živého naposledy den po jeho odvedení okupanty, kdy ji slíbili, že ho propustí. Měl na sobě modřiny a průstřel v ruce. Po odchodu ruských vojáků z vesnice Tatiana pokračovala v pátrání po manželovi.

Jeho mrtvé tělo našli její sousedé. Jak vypověděla pro server Washington Post, objeven byl díky zlomené ruce, která mu trčela z čerstvé hromady hlíny. Mrtvolu manžela místní lékař Tatianě nedovolil ani vidět kvůli znetvoření.

OBSE má důkazy

Četná zranění a zlomené končetiny mají naznačovat, že byl před smrtí mučen. Manžel paní Tatiany nebyl jediný, kdo čelil ruské agresi. Jak připomíná server Washington Post, příběhů násilí a zneužívání neozbrojených ukrajinských civilistů přibývá. Výpovědi mají být později použity jako důkazy při případném vyšetřování válečných zločinů. Mezi ty by měly patřit také činy spáchané ruskými okupanty v oblastech kolem Kyjeva. Zneužívání, mučení a zabíjení popisovali obyvatelé města Irpin a Buča.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě

Jak informuje ČTK, právě v Buči měly být spáchány zločiny i podle hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana, který město navštívil. „Máme dobré důvody se domnívat, že jsou (na Ukrajině) páchány zločiny spadající do kompetence Mezinárodního trestního soudu,“ cituje jeho slova ČTK. Jasné porušení lidských práv ze strany ruských vojsk na Ukrajině zaznamenala také pozorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Podle ní existují „věrohodné důkazy“, že ruští vojáci ukrajinské civilisty mučili.

Diskuze Vstoupit do diskuze
146 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články