Rusko bankrotuje. Podle ratingové agentury se z krize může dostávat i desítky let

Rusko se stalo zemí, která není schopna plnit své dlouhodobé finanční závazky. Oznámila to renomovaná agentura Standard & Poor’s.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Invaze na Ukrajinu přichází Rusko velmi draho. V důsledku rozpoutání války čelí ze strany Západu sankcím, které tvrdě dopadají na ruskou ekonomiku. Rusko se kvůli tomu už ocitlo v bankrotu, informuje o tom server SeznamZprávy. V sobotu to také oznámila významná ratingová agentura Standard & Poor’s. Rusko se tak stalo zemí, která není schopna plnit své dlouhodobé finanční závazky. „Rusko je nyní ve stadiu selektivní platební neschopnosti,“ píše se doslovně v posudku agentury.

Vysoký příjem z cen energií

Podle ekonoma Lukáše Kovandy tak nastala v Rusku situace, kdy je dlužník schopen plnit jenom část svých závazků vůči věřitelům. Ne ale vůči všem. Rusko se dostalo do bankrotu zpětně od 4. dubna, kdy se prezident Vladimir Putin rozhodl, že dolarový dluh země vypořádá v rublech. Další krok pak nastal po zveřejnění masakru v Buči, kdy byly přijaty další sankce. V jejich důsledku nemohou americké banky přijímat platby v rublech, a tak Rusko nemůže nijak zaplatit.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Plynové potrubí

Moskva nadále tvrdí, že je schopna své dluhy platit v rublech. To je důvod, proč agentura označila ruský bankrot v částečném stadiu, tedy selektivním. Teď začala běžet měsíční lhůta, ve které může Rusko situaci teoreticky změnit a obnovit platby v dolarech. Prakticky to ale není možné kvůli sankcím. Rusko má ale přesto velký příjem z vývozu plynu a ropy do zemí Evropské unie. Denně za takový export inkasuje částku odpovídající až jedné miliardě dolarů. Velkou část prostředků dostává v eurech, v dolarech jen menší část.

Rusům se sníží životní úroveň

Bankrot Ruska tak spočívá spíše ve ztrátě přístupu na mezinárodní kapitálové trhy. To ale podle Kovandy může vést k obtížnému získávání peněz na investice a zajišťování ekonomického růstu. „Rusové se proto musí připravit na hluboký propad životní úrovně. Bankrotový stav Ruska může trvat třeba jedno desetiletí,“ vysvětlil ekonom. Jak informuje ČTK, Rusko trápí také vysoká inflace.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pokles rublu

V březnu se spotřebitelské ceny ve srovnání s předchozím měsícem zvýšily o 7,61 procenta. Jde tak o nejvyšší meziměsíční růst od ledna 1999. Vliv na to měl kromě sankcí hlavně pokles rublu na rekordní minimum. To zvýšilo poptávku po zboží v očekávání, že ceny budou dál růst. Například cibule v Rusku zdražila v březnu o polovinu. Ceny se zvýšily také u nepotravinářského zboží. Například ceny praček stouply o 46 procent. Podle analytiků se má ruská inflace vyšplhat letos na 24 procent.

Diskuze Vstoupit do diskuze
53 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články