Rusko mučí své vězně. Po muži, který důkazy zveřejnil, teď jde policie

V Rusku se dostala na veřejnost videa, která zachycují mučení vězňů. Pořídil je programátor Sergej Savaljev, který vězením sám prošel.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Organizace Reportéři bez hranic teď urguje Francii, aby tomuto muži udělila azyl. Počítačový technik totiž stojí za masivním únikem videozáznamů, ke kterému došlo v říjnu. Na videích je zřetelně vidět otřesné zacházení, mučení a sexuální zneužívání odsouzených v ruských věznicích. Aktivista za lidská práva Sergej Savaljev na týrání ruských vězňů upozorňuje dlouhodobě. Informoval o tom server Forum24.

Po Savaljevovi bude pátrat i Interpol

Pařížská organizace Reportérů bez hranic vyzvala ve svém prohlášení z 5. listopadu Rusko, aby proti Savaljevovi stáhlo všechna obvinění. Tomu se již minulý měsíc podařilo utéci do Francie. Pro azyl se rozhodl poté, co zveřejnil natočené důkazy o stovkách případů mučení vězňů jinými vězni na nařízení vězeňské správy. Ruské úřady aktivistu 23. října zařadily na seznam hledaných osob a oznámily jeho „zatčení v nepřítomnosti “.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Plot s ostnatým drátem

Po Savaljevovi má být také vyhlášeno mezinárodní pátrání Interpolem. K věci se vyjádřila Jeanne Cavelierová, vedoucí oddělení RSF pro východní Evropu a střední Asii: „I když podobná obvinění nejsou nová, je to poprvé, co se na veřejnost dostala videa mučení a sexuálního zneužívání prováděného na žádost samotné ruské vězeňské správy. Savaljev musí být kvůli těmto šokujícím odhalením o vězeňském systému chráněn “, uvedla. Savaljev byl zatčen v roce 2013 na základě obvinění z obchodování s drogami, které popírá.

Na záběrech jsou šokující scény mučení vězňů

Skandál, který v Rusku řeší nezávislé organizace a média, vypukl zveřejněním zhruba tříminutového videa, které v pondělí večer odtajnila nevládní organizace Gulagu.net na sociální síti Telegram. Je na něm zcela nahý muž se spoutanýma rukama a nohama. V posteli ho znásilňuje pomocí dlouhé tyče jiný muž. Další pak celou otřesnou scénu natáčí a ucpává oběti ústa, aby nemohla volat o pomoc.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vězeňské lůžko

Podle organizace byla scéna natočena 18. února 2020 ve vězeňské nemocnici pro trestance s tuberkulózou v Saratově v centrálním Rusku. Ve stejném zařízení byl zadržován také informátor zakladatele Bulavu.net Osečkina. Pocházejí odtamtud také některé další nahrávky, na které v minulých dnech organizace upozornila. Poté, co byly záběry zveřejněny, bylo propuštěno pět vysoce postavených vězeňských úředníků.

Diskuze Vstoupit do diskuze
61 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články