Ruská invaze: Poprvé v dějinách válek zasáhla do bojů hypersonická střela Kinžal

Tato střela dokáže nést i jadernou hlavici a je zbraní pro malé jaderné války. Zničila ukrajinský vojenský sklad u vesnice v podhůří Karpat.

i Zdroj fotografie: Krassotkin / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Západní proukrajinská veřejnost se podle Echo24 občas upne k jistým požadavkům, na kterých zkouší, zda to politici myslí vážně, nebo ne. Mezi nimi bylo například odstřihnout Rusko od SWIFT, nebo vytvořit bezletovou zónu NATO nad Ukrajinou.

Hrozba globální války

Zákaz Západu účastnit se transakcí jak s ruskou centrální bankou, tak s ruským ministerstvem financí a s ruským státním investičním fondem, začíná být účinnější než SWIFT. Bezletovou zónu politici odmítli, znamenala by totiž přímý střet zbraní Ruska a NATO, a to je moc velký risk. Prezident Joe Biden 11. března uvedl: „Chci to říci jasně. Budeme bránit každý palec území NATO veškerou silou jednotného a zburcovaného NATO. Ale nepovedeme s Ruskem válku na Ukrajině. Přímá konfrontace mezi NATO a Ruskem je třetí světová válka. Něco, čemu se musíme snažit zabránit.“

Podnikatel a bývalý nejbohatší ruský oligarcha Michail Chodorkovskij si myslí, že pokud Putin na Ukrajině zvítězí, zaútočí také na další státy. „Když Putin dokáže ruskou společnost přesvědčit, že zvítězil, v takovém případě je třeba očekávat zahájení třetí světové války, protože napadne některou ze zemí NATO,“ vyjádřil svou obavu. Pokud by však Putin na Ukrajině neuspěl, za dva roky na konci svého prezidentského mandátu už podle Chodorovského post hlavy státu neobhájí.

Proti hypersonickým střelám neexistuje obrana

Informaci o tom, že ruská armáda v bojích na Ukrajině použila hypersonické střely Kinžal, uvedlo ruské ministerstvo obrany v sobotu. Střely podle něj zničily velký podzemní sklad ukrajinských zbraní a munice v Ivano-Frankivské oblasti na jihozápadě země. Hypersonické zbraně se pohybují nejméně pětkrát větší rychlostí než zvuk a podle vojenských expertů proti nim v současné době neexistuje účinná obrana. V posledních letech tento typ zbraní vyvíjí Rusko, Spojené státy, Čína i další země.

iZdroj fotografie: Asociace pro mezinárodní otázky
Michal Lebduška

Podle Michala Lebdušky z Asociace pro zahraniční otázky může být použití hypersonických střel snahou Ruska ukázat jistým způsobem převahu. „Roli v tom, že se západ obává eskalace s Ruskem, hraje jiná mentalita na západě a v Rusku a taky to, jak odlišně funguje komunikace v těchto společnostech. Ruská společnost je extrémně militarizovaná. Musíme počítat i s tím, že přese všechno není ekonomicky zase tak silné. Teď se ukazuje, že ani jeho armáda není na takové úrovni. Ale pořád je to velká jaderná velmoc,“ uvedl pro Události247.

Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články